Srbija

Sreda, 28.06.2017.

17:09

BG dobio prvi dvosmerni Bitkoin bankomat FOTO

U Beogradu je počeo sa radom prvi dvosmerni Bitkoin (BitCoin) bankomat na kojem će građani moći da kupuju ali i prodaju ovu valutu.

Izvor: Tanjug

BG dobio prvi dvosmerni Bitkoin bankomat FOTO
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

U centru za razvoj tehnološkog preduzetništva ICT Hub, pokazan je način na koji je moguće uplatom na Bitkoin bankomatu na svetskoj berzi kupiti ili prodati ovu valutu, za koju organizatori ovoga projekta kažu, da je "valuta za novu generaciju".

"Ovo je prvi automat na kojem će moći da se i prodaju i kupuju bitkoini, a postoji i opcija da se dodaju i druge kriptovalute i to je nešto na čemu ćemo tokom leta raditi" kaže za Tanjug Aleksandar Matanović, direktor firme ECD koja se bavi trgovinom bitkoin valutom u Srbiji.
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ
Uskoro, kaže on, planiraju da "lansiraju" servis za naplatu putem bitkoina za pravna lica, kako bi firme mogle od svojih klijenata da primaju bitkoine kao način plaćanja, a da njima na račun stigne dinarski priliv.

On kaže i da će svi građani moći da koriste ovaj bankomat, ali da praksa pokazuje da su korisnici bitkoin bankomata u svetu uglavnom ljudi koji su dobro upućeni u funkcionisanje ove valute.
Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ
"Imamo u vidu da je određenoj populaciji potrebno malo više informacija i zato, organizovaćemo da jednom nedeljno neko od nas bude ovde po nekoliko sati, pored automata. Svako ko hoće da kupi ili proda, a treba mu pomoć, moći će da dobije bilo koju vrstu informacija i da mu se nađemo pri ruci", objašnjava Matanović.

On kaže da je u Beogradu ovo jedini dvosmerni bankomat na kojem može da se kupuje i prodaje, a najavljuje da će u narednom periodu biti postavljeni bankomati i u drugim gradovima.

"Pokušaćemo da do kraja godine postavimo još nekoliko jednosmernih, u Nišu i verovatno u Kragujevcu, i jedan još u Beogradu, na novobeogradskoj strani", najavljuje Matanović.

Direktor ICT Hub Kosta Andrić, kaže da su oni pokrenuli projekat “Playground” u Beogradu, sa ciljem da bude igralište za inovacije, a da je "puštanje u promet" Bitkoin bankomata jedna u nizu aktivnosti kojima se nove tehnologije, inovativni proizvodi i ideje približavaju građanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

13:14

26.5.2024.

1 d

Podeli: