Srbija

Nedelja, 01.05.2016.

15:39

U stan ili dvorište samo uz naredbu suda

Preduzetnici i drugi privrednici već godinama se žale da ih svako malo posećuju inspektori i stvaljaju njihov rad pod lupu, dok u komšiluku kolega radi na crno.

Izvor: Dnevnik

U stan ili dvorište samo uz naredbu suda
(Foto: Thinkstock.com)

Prošle godine, u aprilu, donet je novi Zakon o inspekcijskom nadzoru, čija primena počinje poslednjeg dana ovog aprila. Već ovako dug rok govori da se radi o propisu koji donosi mnogo novina.

Jedna od veoma bitnih je da će inspektori imati pravo da kontrolišu da li neko radi na crno u stanu, kući ili drugim stambenim objektima.

Prvo je savim logično kada se radi o suzbijanju sive ekonomije, ali šta da rade gađani kada im nezvani gost u civilnoj odeći zakuca na vrata predstavi se kao inspektor i zatraži da obavi kontrolu u trpezariji, spavaćoj sobi ili kuhinji. Šta u tom slučaju podstanar, stanar ili vlasnik stana može da uradi, posebno kada se zna da član 40 Ustava Republike Srbije kaže da u stan niko ne može ući bez odluke suda, a protiv volje onoga koje tu stanuje.

Naime, građani ne moraju da puste inspektora u stan ukoliko nema nalog nadležnog suda.

O zaštiti ovog prava između ostalog brine i zaštitinik građana, a iz kancelarije pokrajinskog ombudsmana za “Dnevnik” objašnjavaju da su upoznati sa novinama ovog zakona.

Novi Zakon o inspekcijskom nadzoru pravi razliku kod nadzora u poslovnim prostorijma i nadzora koji se obavlja u stambenom prostoru.

Članom 21 predviđeno je da inspektor radi utvrđivanja činjenica može da radi uviđaj, pregleda i proverava poslovne prostorije, dvorišta, postrojenja, opremu, uređaje, vozila, predmete, robu i sve drugo što se odnosi na inspekcijski nadzor. Da bi inspektor to uradio dovoljno je da se legitimiše.

Kontrola inspektora u stambenim prostorijama regulisana je članom 22 istog zakona. Ukoliko inspektor želi da kntoroliše stambeni prostor, mora da pribavi pisanu naredbu nadležnog suda. Izuzetaka ima.

Uviđaj, odnosno kontrola u stamebnom objektu može se obaviti samo ako vlasnik, korisnik ili lice koje tu stanije to odobri, a pristanak se može dati usmeno.

Pre nego što krene u kontrolu inspektor mora prvo da podnese predlog za izdavanje naredbe o obavljanju uviđaja nadležnom osnovnom sudu. Kada dobije naredbu, može da zakuca ili zazvoni na vrata stana ili druge stambene jedinice.

Šta će otkriti ove inspekcijske kontrole, kada i gde, biće zanimljivo videti nakon godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: