Srbija

Ponedeljak, 29.02.2016.

10:05

BG: Za nove kioske 10.000 EUR, trgovci u čudu

Trafike u centralnim opštinama moraju da budu identične do kraja 2016. godine. Trgovci kukaju zbog čestih promena i velikih izdataka.

Izvor: Večernje novosti

BG: Za nove kioske 10.000 EUR, trgovci u čudu
Foto: Beoinfo

Posle licitacija, sa "izvojevanim" mesečnim zakupom i od 250.000 dinara, trgovci u trafikama na Savskom vencu, Starom gradu i Vračaru, moraće da izdvoje za još jedan namet - čak 10.000 evra koštaće ih novi "tipizirani", identični kiosci, koje po odluci gradske uprave moraju nabaviti do decembra.

A ima ih, prema poslednjim podacima - 189.

Samo na teritoriji opštine Stari grad predviđeno je postavljanje 53 trafike koje plaćaju i lokalnu komunalnu taksu od 69,60 dinara po kvadratu u ekstra ili 55,10 u prvoj zoni, pišu Večernje novosti.

“’Tipiziranju’ kioska moraju da pristupe svi korisnici javne površine, najkasnije do 31. decembra 2016. godine, a cena novih trafika kreće se oko 10.000 evra”, kažu iz Odeljenja za građevinske i komunalne poslove GO Stari grad.

Kako ova opština izdaje samo lokacije, nije jasno da li će ona kao Savski venac ili Vračar, koji poseduju sopstvene kioske, morati, takođe, da izdvoji novac za njihovu zamenu.

“Opštine su dužne da u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu Pravilnika, donesu nove planove postavljanja privremenih objekata, a postojeći korisnici lokacije postave nove kioske do 31. decembra”, kaže Ana Zelenović, načelnik Odeljenja za građevinske i komunalne poslove GO Vračar.

Nedavno postavljeni crni kiosci po centru već izazivaju pažnju Beograđana. U obliku položenog kvadra, sa svetlećim informativnim displejom, moderne trafike imaju dva prodajna šaltera. Unutra su rashladne vitrine i frižider za sladoled.

Tako se može desiti da od 72 lokacije na Vračaru, zakupci 29 kioska od opštine, snose i troškove zamene objekta.

“Niko nam ne garantuje da se opet neće menjati propis za izgled kioska, kao što se sada menja samo četiri godine od poslednjeg”, kaže trgovac iz jednog od 64 objekta na Savskom vencu. “Ako i kupimo novi kiosk, pitanje je da li ćemo moći da i naredne godine zakupimo lokaciju po ovim cenama”, kaže on.

Centralnim opštinama jednoobraznim kioscima moraće da se pridruže i druge, i to do kraja 2018. godine. Procenjuje se da ukupno u Beogradu ima oko 750 trafika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: