Srbija

Nedelja, 20.12.2015.

10:39

Taksa za RTS biće 150 RSD uz račun za struju

Taksa za RTS i RTV iznosiće 150 dinara, a građani će je plaćati kroz račun za struju.

Izvor: Beta, Tanjug

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

To je predviđeno Predlogom zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis.

U periodu od 1. januara do 31. decembra sledeće godine javni medijski servisi delimično će se finansirati iz budzeta Srbije, a delimično iz takse koja će iznositi 150 dinara, a biće naplaćena preko računa za utrošenu električnu energiju, što obezbeđuje visoki stepen naplate takse, predviđeno je predloženim zakonom, o kojem će parlament raspravljati na sednici koja počinje sutra.

Sredstva od uplaćene takse na području Srbije van teritorije Vojvodina biće prihod RTS, dok će 70 odsto sredstava uplaćenih na teritoriji Vojvodine ići RTV, a ostatak RTS.

Predloženim zakonom je predviđeno i da RTS i RTV snadbevaču, na ime obavljanja poslova fakturisanja i naplate takse, plaćaju mesečnu naknadu u visini od tri odsto od iznosa prenetih sredstava RTS-u i RTV-u po osnovu takse.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da se sredstva po osnovu takse za javni medijski servis i budzetska sredstva, njihov ukupan iznos i srazmera utvrđuju u funkciji obezbeđivanja stabilnog sistema finansiranja osnovne delatnosti javnih medijskih servisa, njihove uređivačke nezavisnosti i institucionalne autonomije, istovremeno vodeći računa o ekonomskom ambijentu i ekonomskoj snazi obveznika.

"Na ovaj način obezbeđuje se odgovarajući stabilan sistem finansiranja javnih medijskih servisa i njihova nezavisnost, a građani se manje finansijski opterećuju", navodi se u predloženom zakonu.

Za sprovođenje zakona obezbeđena su sredstva, a stupiće na snagu dan posle objavljivanja u Službenom glasniku, kako bi se odmah obezbedili uslovi za nesmetan rad javnog servisa i obavljanja njihove delatnosti koja je u funkciji javnog interesa.

Nekoliko beogradskih medija nagovestilo je nedavno da bi pretplata za RTS mogla da bude veća od 150 dinara, što je maksimalan iznos koji je najavio premijer Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić je, podsetimo, prošlog meseca objavio da je vlada odlučila da izađe u susret najugroženijima tako što će i sledeće godine sa 4 milijarde dinara iz budžeta dotirati rad javnog servisa, a pretplata neće iznositi planiranih 500 već najviše 150 dinara.

Resorni ministar Ivan Tasovac kazao je potom da je zakonom propisan maksimalan iznos takse, a da će upravni odbori te dve kuće doneti konačnu odluku.

Fiskalni savet ocenio je da bi sva domaćinstva morala da plaćaju pretplatu za javni servis od 150 dinara da bi se nadoknadila manja izdvajanja za to iz budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

155 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: