Srbija

Utorak, 23.06.2015.

09:01

Srpski biznis, ali iz poreskih rajeva

EU prvi put je objavila listu međunarodnih poreskih rajeva, u okviru borbe protiv multinacionalnih kompanija koje nastoje da izbegnu plaćanje poreza u Evropi.

Izvor: Večernje novosti

Default images
Foto: Thinkstock

Na ovoj listi Evropske komisije nalazi se ukupno 30 "rajskih" teritorija, a čak 18 od njih povezano je sa srpskim firmama.

Podaci Agencije za privredne registre, naime, pokazuju da ukupno 333 preduzeća imaju osnivače iz ovih ofšor zona, dok dve čak imaju direktore iz poreskih rajeva - Mauricijusa i Lihtenštajna. Najviše osnivača srpskih preduzeća utočište je potražilo na Britanskim Devičanskim ostrvima - vlasnici ukupno 147 ovdašnjih kompanija su firme upravo iz ovog poreskog raja.

Tako je kompanija "Maestro venture holdings limitid" sa Britanskih Devičanskih ostrva vlasnik beogradskog preduzeća za spoljnu i unutrašnju trgovinu Maestro jewellery, specijalizovanu za prodaju dijamanata, dijamantskog nakita i ekskluzivnih satova.

Pretragom Registra privrednih društava među domaćim firmama koje imaju vlasnike sa ovih "rajskih ostrva" dolazi se i do hotela "Mažestik" (vlasnik je "Studio saund hotel limitid"), ali i preduzeća "Agrooprema" (vlasnik "Ajusco finance corporation") i proizvođača mineralne vode "Minakva" (vlasnik je Global water investment group)...

Drugi po zastupljenosti po poreklu vlasnika srpskih firmi je Lihtenštajn, odakle nam dolazi 40 osnivača, pa potom Panama sa 35, Belize sa 22, Sejšelska ostrva sa 19, Bahami sa 12, Maršalska ostrva sa 11 i Sent Vinsent i Grenadini sa 10 osnivača firmi. Iz ostalih država dolazi tek nekoliko osnivača.

Po četiri firme imaju vlasnike iz Andore i Kajmanskih ostrva, po tri sa Bruneja i Gernzija, devet iz Hongkonga, šest iz Liberije, pet iz Sent Kits-Nevisa.

Svi osnivači su, praktično, firme iz ovih poreskih rajeva, osim tri izuzetka, kada je reč o fizičkim licima - državljanima dalekih destinacija. Tako po jedno preduzeće ima osnivače državljane Mauricijusa, Monaka i Paname.

Evropa, inače, bije bitku protiv utajivača poreza i sprovodi reforme koje za cilj imaju da se stane na kraj povlašćenim poreskim ugovorima. Evropski komesar za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi je, obelodanjujući crnu listu 30 svetskih destinacija istakao da je reč o državama koje "nisu voljne za saradnju" i koje obuhvataju one države ili teritorije koje se već nalaze na crnoj listi minimum deset od 28 članica evrozone.

Prema njegovima rečima, objavljivanje "crne liste" je ključni korak, jer će vanevropske entitete koji nisu voljni na saradnju primorati na usvajanje međunarodnih standarda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Biće viška nafte?

Tržište sirove nafte trenutno je zategnuto, ali će sledeće godine verovatno biti viškova u ponudi, sa cenama za tip Brent koje će pasti u raspon od srednjih do visokih 70 dolara, saopštila je banka Morgan Stanley.

20:36

22.7.2024.

1 d

Podeli: