Srbija

Sreda, 01.04.2015.

16:02

Srbi ne mare za životno osiguranje

Osiguranje u Srbiji u poslednjih deset godina ima svega 1,8 odsto udela u bruto domaćem proizvodu, i dalje je nedovoljno iskorišćen investicioni resurs

Izvor: Beta

Default images
Foto: Freeimages.com

Ukupna premija osiguranja u 2014. iznosila je 69,4 milijarde dinara, što je 8,4 odsto više u odnosu na 2013. godinu.

Premija životnog osiguranja porasla je za 13,8 odsto, odnosno iznosila je 16 milijardi dinara, rečeno je na konferenciji "Tržište životnog osiguranja i investicije u Srbiji". "Tržište osiguranja odražava privrednu situaciju u zemlji. Za sada ne vidimo mogućnost da se u budućnosti nešto bitnije promeni po tom pitanju. Kako se privredni sistem bude razvijao, kako se bruto domaći proizvod (BDP) bude povećavao, prilike će se menjati", kazala je predstavnica Narodne banke Srbije (NBS) Nataša Vujadin.

Vujadin je dodala da je na predlog NBS i drugih i nstitucija, krajem 2014. godine donet novi Zakon o osiguranju, koji predviđa nove vrste osiguranja.

Ona je istakla da NBS podržava mere države kojima bi se podsticao rast životnog osiguranja u Srbiji.

Predstavnik Ministarstva finansija Dejan Hadžić rekao je da je tržište životnog osiguranja u Srbiji nerazvijeno, što je rezulat ne samo visine BDP, već i nedovoljne pismenosti stanovništva.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo finansija bi raznim poreskim olakšicama moglo da utiče na razvoj tržišta osiguranja.

Generalni direktor Grave osiguranja, Kristof Cetl, ocenio je da je štednja investicija za budućnost.

Od je dodao da je za osiguranje nepovoljno i što se odnos izmedju prosečne penzije i zarade sve više pogoršava. U 2003. godini ta razlika je bila oko 3.500 dinara, a danas je oko 250 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

20 h

Svet

Nemci se "rešavaju" Kineza

Nemačka će u narednih pet godina ukloniti komponente koje proizvode kineske kompanije Huavej i ZTE iz svoje 5G bežične mreže.

19:56

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin doneo odluku

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

14:37

14.7.2024.

1 d

Podeli: