Srbija

Četvrtak, 11.12.2014.

12:19

Referentna kamatana stopa ostaje 8%

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od osam odsto, saopštila je centralna banka.

Izvor: Tanjug

Default images

Donoseći ovu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu da se međugodišnja inflacija i dalje kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, saopštila je NBS.

Međutim, dok niska agregatna tražnja i niska inflacija iz međunarodnog okruženja u dužem roku imaju dezinflatorni uticaj, pad cena primarnih proizvoda i nepromenjene regulisane cene imaju privremeno dezinflatorno dejstvo i u najvećoj meri su uticali na kretanje inflacije ispod donje granice cilja (četiri plus-minus 1,5 odsto).

Izvršni odbor ocenjuje da će, uz do sada preduzete mere monetarne politike, postepeno iščezavanje dezinflatornih efekata po osnovu niskih troškova u proizvodnji hrane, kao i očekivana korekcija regulisanih cena doprineti da se inflacija vrati u granice cilja do sredine naredne godine.

Pored toga, po oceni Izvršnog odbora i dalje su prisutne i neizvesnosti iz međunarodnog okruženja koje proističu iz delovanja geopolitičkih faktora, ali i po pitanju monetarne politike vodećih svetskih ekonomija i brzine ekonomskog oporavka naših najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera.

Izvršni odbor očekuje da će fiskalna konsolidacija predviđena budžetom za narednu godinu umanjiti negativni uticaj rizika iz međunarodnog okruženja i pozitivno uticati na premiju rizika zemlje, što će doprineti održavanju stabilno niske inflacije.

Naredna sednica Izvršnog odbora biće održana 15. januara 2015. godine, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: