Srbija

Utorak, 28.10.2014.

12:43

Svi iz "Bačke" bi da rade kod šeika

Kompanija „Al Ravafed“ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata još nije ušla u posed agrokombinata „Bačka“ u Sivcu, ali je za to sve spremno, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Default images

Skupština akcionara „Bačke“ ovih dana je odobrila nacrt kupoprodajnog ugovora o raspolaganju imovinom velike vrednosti, koji se zaključuje između sivačkog preduzeća i zajedničkog privrednog društva „Al Ravafed Srbija“, koje je formirala naša država sa kompanijom iz Abu Dabija.

Predviđeno je da Arapi preuzmu 2.215 hektara obradive zemlje u „Bačkoj“ i više od 2.000 hektara državnih oranica u sivačkom ataru, koje su dosad zakupljivali domaći poljoprivrednici. "Arapska kompanija još ne može zvanično da uđe u „Bačku“, jer tek 1. novembra ističe ugovor dosadašnjim zakupcima državnih njiva u Sivcu. Osim toga, potrebno je da „Bačka“ prethodno isplati nesaglasne akcionare, koji imaju rok do 2. novembra da se izjasne da li su za prodaju akcija. U posedu manjinskih akcionara je nešto manje od 30 odsto kapitala preduzeća, a kad bi se svi prijavili za naplatu, „Bačka“ bi za otkup akcija trebalo da obezbedi oko 900 miliona dinara. Rok za isplatu akcija je dva meseca, ali to može da se obavi i za dva dana, jer novac postoji", kaže direktor Šćekić.

Manjinskim akcionarima ponuđene su akcije po knjigovodstvenoj vrednosti od 6.358,95 dinara, što je njihov najviši iznos do sada. Poslednja masovna prodaja akcija „Bačke“ bila je 2006. godine, pre nego što je sivački kombinat preuzeo Mile Jerković, a cena jedne bila je tada 1.200 dinara. Posle toga, kaže Šćekić, akcije „Bačke“ su samo jednom, na dva dana, dostigle 3.200 dinara.

Pred dolazak Arapa, interesovanje za prodaju akcija je vrlo veliko, a radnici i bivši zaposleni koji se ne budu odrekli svog dela kapitala, zadržaće ga u okviru AD „Bačka“, ostatku preduzeća sa 1.451 hektarom obradive zemlje, koju Arapi neće uzeti zbog neraščišćenih imovinsko-pravnih odnosa na tim površinama.

U „Bačkoj“ kažu da je reč o parcelama koje se vode na koloniste iz Crne Gore, još od vremena posle Drugog svetskog rata. Kolonisti su kasnije dobili drugu zemlju, ali su upisani kao vlasnici tabli u „Bačkoj“, što će, kako se očekuje, biti vrlo brzo rešeno, pa će i ta zemlja biti privatizovana. Računa se da će i ostatak preduzeća „Bačka“ preuzeti kompanija „Al Ravafed“, ali se kao potencijalni kupac 1.451 hektara zemlje, sa velikom farmom svinja, pominje i nemačka firma „Tenis“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: