Srbija

Sreda, 08.10.2014.

16:26

5 rešenja za parafiskalne namete

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) pozvala je Vladu da kroz "pet koraka" reši problem parafiskalnih nameta, koji opterećuju privredu.

Izvor: Beta

Default images

Na skupu o reformi parafiskalnih nameta direktorka u NALED-u Jelena Bojović je istakla da problem parafiskalnih nameta nije rešen, iako je 2012. godine smanjen njihov broj, jer su te namete zamenila nova opterećenja.

"Pet koraka" do reforme parafiskalnih nameta koje je NALED predložio, predviđaju eliminisanje naplate više taksi za jednu uslugu, usaglašavanje visine taksi ceni usluge, ukidanje nameta za koji se od države ne dobija nikava usluga i vraćanje opštinama prihod od taksi koje im po prirodi stvari pripadaju.

Prema rečima Bojovićeve, poseban problem predstavlja netransparentno i nepredvidivo uvođenje novih nameta i povećanje postojećih.

Pored ukidanja 138 parafiskalnih nameta visina opterećenja je ostala ista za velika preduzeća, dok su korist, kako je rekla, imala mala preduzeća i preduzetnici.

Stručnjak Svetske banke Duško Vasiljević je ocenio da je nepredvidivo poslovno okruženje glavni razlog za nizak nivo investicija u Srbiji. On je rekao da su parafiskalni nameti identifikovani kao jedan od glavnih razloga koji utiče na nepredvidivost poslovnog okruženja u Srbiji, jer utiču na povećanje neizvesnosti poslovanja i troškova.

Rešavanje problema parafislanih nameta, prema rečima Vasiljevića, trebalo bi da bude deo šireg rešenja reforme poreskog sistema.

Direktor USAID Projekat za bolje uslove poslovanja Džo Lauter je ocenio da su parafiskalna opterećenja i dalje velika i pozvao Ministarstvo finansija da se ponovo fokusira na uklanjanje tih nameta kroz donošenje zakona o naknadama, čija je izrada u zastoju.

"Pitam se šta treba da uradimo da bismo to zavrsili? Imamo spisak onoga šta treba uraditi, znamo kako i samo je pitanje - kada?", rekao Lauter.

Objavljeno je da su NALED i USAID kreirali drugi registar parafiskalnih nameta, koji pokazuje da privreda plaća 384 neporeskih nameta od kojih su 247 parafiskalni.

Na skupu je ocenjeno da takva praksa kažnjava firme koje posluju legalno i plaćaju sve obaveze, gura ih u sivu zonu, kao i da je umesto povećanja neporeskih nameta neophodno bolje organizovati naplatu postojećih poreza i efikasnije suzbijati sivu ekonomiju.

"Sad je trenutak da se ulože dodatni napori pre svega u domenu borbe protiv sive ekonomije kako bi se obezbedio stabilni priliv prihoda u budžet. Naled je spreman da pomogne", izjavio je Ramon Vajdinger, potpredsednik Upravnog odbora te asocijacije i generalni direktor kompanije Koka-kola Helenik ) Srbija.

Prvi registar parafiskalnih nameta kreiran je 2012. nakon čega je na predloga NALED-a i USAID Projekta za bolje uslove poslovanja ukinuto 138 parafiskalnih nameta i davanja preduzetnika, što je bilo smanjena za 41 odsto.

Trend ukidanja suvišnih taksi nije nastavljen, a opterećenje za velike privredne subjekte ostalo je gotovo nepromenjeno. Dvadeset najvećih taksi koštale su privredu 76,5 milijardi dinara u 2013, objavio je NALED.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Evropa gubi bitku"

Prošle nedelje čuli smo velike vesti iz Evropske centralne banke (ECB) koja je odlučila da smanji kamatne stope iako inflacija nije pala na dva posto.

8:26

17.6.2024.

1 d

Podeli: