Srbija

Sreda, 17.09.2014.

08:35

Beograd dobija bitkoin bankomat

Beograd postaje jedan od prvih gradova u regionu u kome će uskoro biti instaliran automat za popularnu digitalnu valutu bitkoin.

Izvor: Netokracija.com

Default images

Može li se u Srbiji, zemlji koja i dalje kaska kada su zakoni o e-poslovanju u pitanju, pokrenuti jedan Bitkoin startap?

Momci iz Bitcoin365 svojim radom pokazuju da može, a sinoć je u Beogradu predstavljen i prvi Bitkon ATM putem kojeg korisnici mogu kupiti jedinice ove valute.

U beogradskom restoranu Appetite, kao prvom restoranu u regionu koji prima bitkoine, predstavljen jedan od prvih bitkoin ATM aparata na ovim prostorima. Iza projekta stoji srpski startup bitkoin365 koji radi na kreiranju globalne menjačnice za trgovinu ovom valutom, a kako kažu njegovi osnivači, Beograd je tako postao jedan od prvih gradova u regionu u kome će uskoro biti instaliran bitkoin automat.

Kako su u intervjuu za Netokraciju otkrili osnivači ovog startupa, Mlađen Merdović, Aleksandar Matanović i Nikola Cvijović, bitkoin365 je nastao kao zajednički projekat pojedinaca koji su u svet ove virtualne valute zašli još 2011. godine – tačnije, na samom početku. Godine iskustva pri rudarenju (mineovanju) bitkoina, “naterale” su ovaj dinamični trio da se i sami oprobaju u kreiranju menjačnice koja bi operisala na globalnom nivou i tako opsluživala klijente širom sveta.

Bitkoin ATM u većim gradovima širom Srbije

Matanović je okupljenim bitkoin entuzijastima pokazao kako funkcioniše ATM, koji se na ovim prostorima još jedino može naći u Sloveniji gde je predstavljen u varijanti koja korisnicima nudi kupovinu i prodaju bitkoina. Aleksandar je izjavio da jednosmerni ATM u ovom trenutku prima isključivo evre, te da tim vredno radi na osposobljavanju mašine ne bi li primala i dinare.

Plan je da se, počevši od Beograda, ove mašine instaliraju u nekoliko gradova širom Srbije kako bi se što većem broju postojećih, ali i budućih korisnika, omogućila kupovina bitkoin valute čija će vrednost svakako rasti u narednom periodu. Sam bankomat je povezan sa Internetom i na taj način se vrše transakcije, dok se srednji kurs određuje prikupljanjem informacija sa nekoliko svetskih berzi.

Zakoni koče dalju popularizaciju bitkoina

Na pitanje koliko je u Srbiji zapravo regulisan rad ove valute, Nikola je istakao da nije – baš kao i u drugim zemljama širom sveta. Ipak, osnivači startupa bitkoin365 nastoje da se trgovanje bitkoinima reguliše te najavljuju i osnivanje udruženja čiji bi zadatak bio podizanje svesti o ovoj valuti, ali i skretanje pažnje regulatornim telima na benefite koji se mogu ostvariti trgovinom.

Za kraj, trojica osnivača ističu da se sva neophodna edukacija o ovoj valuti može pronaći na Internetu, te da i dalje nije kasno da se krene sa trgovinom bitkoinima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

14 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: