Srbija

Sreda, 02.07.2014.

23:25

Zakon o radu usvojen na izborima

Ministarka državne uprave Kori Udovički kaže da se o novinama kao što je Zakon o radu odlučuje kroz izbore, na kojima je većina gradjana glasala za reforme.

Izvor: Danas, Tanjug

Default images

"Ne valja da se ne pošštuje procedura, ali u slučaju novog zakona o radu je reč o sadržaju o kom drušštvo odlučuje upravo onako kako se sada radi", kaže Udovički za Danas na pitanje zaššto neće biti organizovana javna rasprava o novom zakonu o radu.

Kako je istakla, sušštinski, o novinama kao što su one koje donosi Zakon o radu odlučuje se upravo kroz izbore, na kojima je većina građana glasala za reforme, znajući da to podrazumeva stvaranje uslova za rast zapoššljavanja i kroz pregovore na nivou Socijalno-ekonomskog saveta, na kome, na kraju, ne mora da dođe do potpune saglasnosti, jer Vlada i Skupština donose konačnu odluku.

Na pitanje o očekivanom širem paketu zakona koji će regulisati rad u javnoj upravi, Udovički je navela da će postojati jedan ili višše zakona o platama u javnoj upravi (lokalnoj samoupravi, držžavnim agencijama i u javnim služžbama), kao i zakoni, uredbe i drugi propisi vezani za zapoššljavanje i stručno usavrššavanje zaposlenih.

Što se tiče smanjenja plata, ona je istakla da je potrebno odvojiti linearno smanjenje plata od deset odsto od uvođenja reda u plate i zarade.

"Ovo prvo moramo da uradimo iz fiskalnih razloga. A zatim, malo kasnije da uvedemo red u sistematizaciju plata i troššenje, što, po pravilu, ne donosi neke naročite ušštede, već omogućava da se vremenom pazi na strukturu zarada, kako bi troššenje sa jedne strane zarada bilo racionalno, a sa druge strane da se podstiče stručnost i nezavisnost u radu", rekal je Udovički.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

331 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija i Turska sve bliže dogovoru

Ruska državna kompanija "Rosatom" je napredovala u pokušaju izgradnje druge turske nuklearne elektrane, što je najnoviji znak jačanja energetskih veza Ankare sa Moskvom.

17:48

18.7.2024.

1 d

Podeli: