Srbija

Utorak, 04.03.2014.

15:11

Cela bivša SFRJ parkira, a ne plaća

Vlasnici stranih automobila za 3 godine nisu platili 202.273 dnevne parking karte, odnosno svaka četvrta dnevna karta u Beogradu zalepljena je na strano vozilo.

Izvor: 24 sata

Default images

Uz dnevnu kartu za parkiranje, strance će za nekoliko nedelja čekati i lisice na točkovima, a njihov automobil ostaće zarobljen sve dok ne plate kartu.

Za tri godine stranci, među kojima prednjače Crnogorci i Bosanci, napravili su dug od 378 miliona dinara, a rekorder - vozač kombija "mercedes“ nemačke registracije - skupio je 400 neplaćenih dnevnih karata i napravio dug od 779.000 dinara

Neslavni rekorderi su Crnogorci, koji su samo u 2013. godini zaradili 20.717 dnevnih karata koje nisu platili, a za njima ne zaostaju mnogo ni Bosanci (17.536). Zanimljivo je da su Slovenci (6.695) više bežali s beogradskih parkinga od Hrvata (3.673)

"Većina ovih dužnika nisu turisti, već ljudi koji žive u Srbiji, a strane table koriste da ne bi plaćali parking, jer MUP ne može da ih identifikuje", kaže Dragana Brdar iz JKP "Parking servis“ i dodaje da njihova dugovanja dostižu polovinu iznosa cene izgradnje jedne podzemne garaže.

Nadležni se nadaju da će lisicama konačno rešiti ovaj problem, jer vlasnici neće moći da pomere svoj automobil sve dok ne plate dnevnu kartu na šalterima "Parking servisa“. Ova odluka Privremenog organa grada zaživeće u praksi za nekoliko nedelja.

"Mi možemo da primenjujemo odluku osam dana po objavljivanju u 'Službenom glasniku', ali "Parking servis“ još nema potrebnu opremu. Kada se odluka objavi, krećemo u nabavku lisica u skladu sa zakonima, a to može da traje između deset dana i tri nedelje. Ni tada nećemo odmah krenuti u primenu, jer ćemo imati period obaveštavanja", kaže Brdarova.

Vlasnik automobila koji zatekne lisice uz dnevnu kartu moraće da požuri na neki od šaltera "Parking servisa“ kako bi mu radnici odblokirali automobil u toku radnog vremena. Brdarova kaže i da će se razmotriti mogućnost da i kontrolori naplaćuju dnevne karte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

115 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: