Čiji je ski centar Brezovica?

Hotel „Narcis“ na Brezovici ne radi već pet-šest godina, otkako se iz njega iselila međunarodna policija, a ove zime prvi put nije otvoren ni ski-centar.

Srbija

Izvor: Danas

Sreda, 08.05.2013.

12:57

Default images

Kroz nekad poznato skijalište ove zime je prošlo stotinak gostiju i smestili su se u desetak privatnih kuća koje se bave turizmom, saznaje Danas u opštini Štrpce.

Višestruki pokušaji Prištine da proteklih godina, a uz saglasnost Ujedinjenih nacija, privatizuje Brezovicu, slomili su se na otporu stanovnika mesta Štrpce, većinski srpske nacionalnosti, čija je saglasnost ipak tražena.

Na privatizaciju skijaškog centra Brezovica polažu pravo i Agencija za privatizaciju Republike Srbije i Kosovska agencija za privatizaciju. Ski-centar Brezovica doo, sa sedištem u Beogradu, registrovan je u Agenciji za privatizaciju Srbije maja 2008. godine.

"Sva imovina i svi zaposleni kao i celokupno poslovanje obavlja se na teritoriji opštine Štrpce, AP Kosovo i Metohija“, kažu za Danas u Javnom preduzeću Skijališta Srbije, koje je sa udelom od 17,67 odsto jedan od osnivača društva sa ograničenom odgovornošću.

Drugi osnivač je Holding kompanija za finansijski inženjering i usluge „Fond Ineks-Intereksport“ ad u restrukturiranju, sa ulogom od 82,33 odsto Brezovice. Pravni status beogradskih udeličara (javno preduzeće, akcionarsko društvo) mogao bi biti od značaja u eventualnom pravnom postupku za utvrđivanje vlasništva.

Kosovska agencija za privatizaciju je pre par meseci objavila poziv investitorima zainteresovanim da ovaj turistički centar uzmu pod koncesiju. Prošlo je prilično nezapaženo da je svoju zainteresovanost prijavila i firma Miodraga Kostića. U hotelu „Narcis“ na Brezovici niko se od potencijalnih investitora nije pojavljivao, pa ni Kostić.

"JP Skijališta Srbije se protivi aktivnostima takozvane Vlade Republike Kosovo, koja narušava osnivačka prava koja JP Skijališta Srbije ima u doo Ski-centar Brezovica. Povodom toga pokrenuli smo inicijativu za zaštitu naših prava i obratili smo se dopisima upućenim 26. 3. 2013. godine Kancelariji za KiM, Agenciji za privatizaciju i Ministarstvu finansija i privrede, nakon čega su održana dva sastanka, na poziv kancelarije KiM u cilju pronalaženja rešenja kako bi Republika Srbija zaštitila imovinu Ski-centra Brezovica", rečeno je Danasu u Skijalištima Srbije i dodaje se da je na tim sastancima zaključeno da će „Republika Srbija u stranim medijima objaviti obaveštenje da ima vlasnička i upravljačka prava u Ski-centru Brezovica u cilju informisanja potencijalno zainteresovanih ponuđača u nezakonitom postupku koji sprovodi takozvana Vlada KiM“.

Dakle, Skijališta Srbije, budući javno preduzeće, nisu pokrenula nikakav pravni postupak za eventualnu zaštitu svoje imovine, nego samo inicijativu, a nadležni organi su zaključili da imovinu zaštite objavljivanjem upozorenja potencijalnim investitorima. Za to vreme Ski-centar Brezovica nije od koristi nikome, a najmanje stanovnicima opštine Štrpce, koja ga fizički drži u posedu.

Sad je već gotovo neozbiljno sasvim ozbiljno računati s tim da će pitanje državne, društvene i imovine preduzeća na Kosovu i Metohiji biti rešeno u skladu sa uobičajenim pravnim normama. Pošto nikakve garancije za takva rešenja nisu deo Prvog sporazuma potpisanog između Prištine i Beograda, teško je pretpostaviti da će konačno razrešenje pitanja imovine biti dato u ruke pravnicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: