Srbija

Četvrtak, 25.04.2013.

17:01

Sa Harvarda došao u Srbiju i uspeo

Sava Marinković je rođen i odrastao u Americi, a nakon što je magistrirao na Harvardu, preselio se u Srbiju i ovde započeo biznis.

Izvor: 24 sata

Default images

On je osnivač i direktor kompanije Teleskin u Beogradu, koja pravi uređaj i aplikaciju za rano otkrivanje melanoma, prenosi 24.sata.

Put od srpskog deteta u Americi do američkog biznismena u Srbiji za Marinkovića nije bio nimalo lak, ali se zbog odluke da otvori firmu u Beogradu, a ne u Čikagu, gde je rođen, ipak nije pokajao.

Aplikacija koju Teleskin razvija napravljena je za “Vindouz 8” telefone i namenjena pre svega američkom tržištu. Ona korisnicima omogućava da fotografišu mladež, uz pomoć softvera urade analizu i na taj način prepoznaju prve znake raka kože.

"Posle studija na Harvardu kao inženjer elektrotehnike sam se zaposlio u kompaniji “General Electric” u Parizu gde sam radio na razvijanju nanotehnologija. U Srbiju sam 2005. došao na jedno venčanje i tu su mi profesori Đuro Korugu i Jadran Bandić predložili da u Srbiji pokrenem firmu. Dve godine kasnije sam se vratio i osnovao Teleskin", priča Marinković.

Njegovo IT preduzeće je pre šest godina bilo među prvima ove vrste u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Tehničkih fakulteta u Beogradu, a činjenica da se u Srbiji bavi nečim što je ovde tek u povoju, bila mu je, kaže, posebno inspirativna.

"Nisam želeo da radim nešto čime se svi bave. U Silicijumskoj dolini postoji na hiljade startapova i tamo bi ovakav biznis bilo lako osnovati. Tehnološko preduzetništvo u Srbiji nailazi na mnoge prepreke, ali je zato i uzbudljivije. Imamo toliko obrazovanih i pametnih ljudi, talenata i neiskorišćenog potencijala, koji nam daju šansu da jednog dana budemo pravi IT raj", smatra Marinković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: