Srbija

Subota, 18.08.2012.

11:12

Ekonomske diplomate se vraćaju kući

Veliki deo tima ekonomskih diplomata, koji su pre dve godine poslati da privuku strane investitore u Srbiju, vratiće se kući.

Izvor: B92

Default images

Ocenjeno je da je učinak mnogih manji od novca koji se za njih izdvaja. Kao i pre dve godine, i sada ekonomisti ocenjuju da su ekonomske diplomate izlišan trošak u ionako prezaduženoj državi.

Mesecima su ih ekonomske ambasadore obučavali i ministarstvo spoljnih poslova u PKS i SIEPA. Svečano je promovisan njih 27 različitih profesija, od ekonomista do filologa i poslato u svet. Dve godine kasnije mnogi od njih spakovaće kofere i vratiti se kući.

Ukidanje ekonomskih diplomata ne znači da aktivnost na jačanju ekonomskih veza prestaje, kaže Rasim Ljajić, ministar unutrašnje i spoljne trgovine.

"Ekonomska diplomatija treba da bude visoko na lestivic. Ne znam šta je važniji i preču zadatak naših ambasadora nego da se bave ekonomijom i da doprinesu našoj ekonomiji. Mislim da je to mnogo važnije nego da idu sa jednog na drugi prijem", kaže Ljajić.

Ekonomske diplomate primaju u proseku 3.000 evra mesečno, plaćen im je stan i troškovi školovanja dece. Godišnje se za 27 ekonomskih diplomata potrošilo 1,86 miliona evra. Ekonomista Aleksandar Stevanović smatra da je misija od samog početka bila osuđena na propast. Za privlačenje stranih investicija radije je potrebna dobra poslovna klima, efikasna država u kojoj vladaju zakoni, a ne korupcija, smatra on.

"Oni koji su došli znaju odlično zbog čega su došli. Da se kockaju investiranjem. Umesto mnogo promocije treba biti svestan kakva je situaicja i baviti se time da ovde bude lepo poslovati a ne baviti se time da objašanjavate da nije baš toliko grozno", kaže Stevanović.

Do kraja avgusta ekonomske diplomate treba da pošalju nove izveštaje. Njihov rad i svrsishodnost ocenjivaće zajedno i ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine, ministrstvo finansija i ministarstvo spoljnih poslova. Privredna komora u međuvremenu predlaže da ona preuzme posao diplomatskih diplomata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: