Srbija

Utorak, 25.01.2011.

09:11

EBRD: Privredni rast Srbije 3 odsto

Evropska banka za obnovu i razvoj procenila je da će privredni rast u Srbiji u 2011. godini iznositi tri odsto.

Izvor: Beta

Default images

To je blago povećanje u odnosu na prethodnu, oktobarsku prognozu EBRD-a da će privredni rast biti 2,9 odsto.

EBRD je u januarskom izveštaju povećala procenu rasta za 2010. na dva odsto sa 1,6 odsto.

Srbija je jedna od zemalja jugoistočne Evrope u kojoj se sprovode mere fiskalne konsolidacije što, kako se navodi, kratkoročno usporava privredni rast, ali poboljšava izglede za budućnost. Kako se navodi u januarskoj prognozi, Srbija će, kao i Bosna i Hercegovina i Makedonija, imati koristi od tražnje metala na svetskom tržištu, a dodatni podsticaj za privredni rast biće program razvoja infrastrukture.

Ističe se da Bosna i Hercegovina i Srbija uspevaju da ispune programe sa Međunarodnim monetarnim fondom, dok je Makedonija dobila kredit predostrožnosti, što je novi finansijski instrument MMF-a.

Izvoz u većini zemalja Jugoistočne Evrope brzo raste, kao i industrijska proizvodnja, zahvaljujući oporavku od dubokog pada u 2009, ali i povećane svetske tražnje.

Priliv direktnih stranih investicija u većini zemalja regiona i dalje je niži nego u 2009. godini, koja po tom indikatoru nije bila dobra.

Procenjeno je da je u Srbiji direktne strane investicije u 2010. bile na nivou 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, dok su u 2009. bile 4,4 odsto BDP. Budžetski deficit za 2010. procenjen je na 4,8 odsto, deficit tekućeg plaćanja na 9,6 odsto bruto domaćeg proizoda, a inflacija na 5,9 odsto.

Vlada Srbije je budžet za 2011. radila u skladu sa pretpostavkom da će privredni rast iznositi tri odsto, a inflacija 4,5 odsto uz moguća
odstupanja od 1,5 procentnih poena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

16 h

Svet

Putin odobrio: Sledi povećanje

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

19:33

12.7.2024.

1 d

Podeli: