Srbija

Četvrtak, 26.08.2010.

12:03

Rod soje bolji od roda suncokreta

Ovogodišnji rod soje u Srbiji "očito će biti dobar", možda čak i rekordan, dok suncokret neće zabeležiti tako zavidne rezultat.

Izvor: Tanjug

Default images

Ovo je izjavila direktorka Poslovne zajednice za industrijsko bilje Olga Čurović, napomenuvši da je još rano za iznošenje preciznih podataka.

Očekuje se da će proizvodnja suncokreta ove godine iznositi između 300.000 i 350.000 tona, ali je još uvek rano za preciznije podatke, jer će oni biti poznati tek kada rod te uljarice bude stavljen u silose, rekla je Čurovićeva.

Kada je reč o soji, već sada se može reći da će rod 2010. biti dobar, pa možda čak i rekordan, navela je, uz napomenu da će tek nakon završetka žetve biti poznata tačna cifra.

Prema procenama Repuličkog zavoda za statistiku (RZZS), na osnovu stanja od 10. avgusta, očekivana proizvodnja suncokreta veća je za 8,8 odsto nego lane i iznosi 410.793 tona, a soje za trećinu i iznosi 466.085 tona.

U odnosu na desetogodišnji prosek, očekivana proizvodnja tih kultura takođe je povećana, i to suncokreta za 18,4 odsto, a soje za 57,1 procenat.

RZZS će drugu procenu prinosa važnijih kasnih useva, prema stanju na dan 1. septembra, objaviti krajem tog meseca.
Komentarišući kretanja na tržištu Srbije, Čurovićeva je kazala da su cene suncokreta i soje sigurno više nego lani, a na njih utiču dešavanja na "svetskim pijacama", odnos ponude i tražnje, ali i cena kapitala kojim se ta roba plaća.

Čurovićeva je podsetila da je prošle godine cena suncokreta u proseku iznosila oko 16,5 dinara po kilogramu.

Kada je reč o izvozu suncokreta i ulja od suncokreta, ona je rekla da "koliko god proizveli suncokreta, imamo viška, jer smo mala zemlja, sa suficitom agrarnih roba koji mora ići u izvoz".

"Cenu u izvozu diktiraće svetska cena, a s obzirom da cena sirovog ulja raste, može da se desi da odlično prođemo sa izvozom te robe", kazala je Čurovićeva, podsećajući da je prošle godine iz Srbije ukupna vrednost izvoza biljnih ulja i masti iznosila oko 135 miliona dolara.

Što se tiče povećanja cena ulja u maloprodaji za koje postoje najave, Čurovićeve je kazala da drugo obrazloženje osim toga što će "cena sirovina biti duplo veća nego prošle godine", nije potrebno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: