Srbija

Nedelja, 31.03.2013.

10:49

Besplatna struja za ugrožene

Socijalno ugroženi građani Srbije od sutra će imati pravo na umanjenje računa za struju i gas pošto će početi primena uredbe o energetski zaštićenom kupcu.

Izvor: Beta

Default images

Prema toj uredbi, računi za struju socijalno ugroženih domaćinstva biće umanjeni za vrednost od 120 do 250 kilovat sati svakog meseca u zavisnosti od broja članova.

Računi za gas za januar, februar, mart, oktobar, novembar i decembar biće umanjeni od 35 do 75 kubnih metara, takođe u zavisnosti odbroja članova socijalno ugroženog domaćinstva.

Procena je da će troškovi za besplatnu struju i gas za socijalno ugrožene kupce biti između 30 i 40 miliona evra godišnje. Novac ćeobezbeđivati Elektroprivreda Srbije i Srbijagas do uspostavljanja bilansnih mogućnosti budžeta Srbije, navodi se u Uredbi.

Uslov za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca je ukupan mesečni prihod do 12.900 dinara za domaćinstvo sa jednim članom. Za domaćinstva sa dva i tri člana uslov je da imaju ukupne mesečne priihode do 18.786 dinara, sa četiri i pet članova do 24.672 dinara a za domaćinstva sa šest i više članova do 30.558 dinara.

Uslov za je i da kupac nema drugi stambeni prostor.

Građani će se preko socijalnih ustanova u svojim lokalnim samoupravama prijavljivati i uz dokaze da su socijalno ugroženi, dobijati status energetski zaštićenih kupaca.

Status energetski zaštićenog kupca dobijaće se do kraja kalendarske godine.

Taj status može i da se izgubi, odnosno ako je mesečna potrošnja struje i gasa dva i po puta veća od onoga što je predviđeno uredbom, korisnik neće imati pravo na umanjenje računa.

Ukoliko je potrošnja struje ili gasa između dva i dva i po puta veća od odobrene besplatne količine kupac će imati pravo da mu se račun umanji za polovinu od predviđene količine.

Ta uredba je doneta s ciljem da se zaštite socijalno najugroženiji slojevi stanovništva i podstaknu reforme energetskog sektora u Srbiji.

Donošenje uredbe o energetski zaštićenom kupcu je i jedan od uslova za poskupljenje struje i izradu novog tarifnog sistema.

Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović ocenila je da je ta uredba prvi korak u stvaranju svih socijalnih karata.

"Srbija 10 godina nema socijalne karte, a nama je to preko potrebno da bismo mogli tržišno da se ponašamo i da bismo mogli da liberalizujemo tržište", dodala je ministarka energetike Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

18 h

Podeli: