Bez "Zelenog kartona" u 33 zemlje

Vozačima iz Srbije od Nove godine neće biti potrebna "zelena karta" za osiguranje motornih vozila za putovanje u 33 zemlje Evrope.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.12.2011.

11:46

Default images

Generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije Vladan Manić kaže da se to odnosi na 27 zemalja članica Evropske unije, Švajcarsku, Norvešku, Island, Andoru, Hrvatsku i Crnu Goru.

"Mi smo se za to kvalifikovali u maju ove godine, na godišnjoj skupštini Biroa zelene karte. U međuvremenu smo potpisivali sporazume sa svim zemljama i čekali saglasnost Evropske komisije", podsetio je Manić. Evropska komisija je dala saglasnost da se Srbija priključi sistemu multilateralnog sporazuma i to je objavljeno u Službenom glasniku EU, 22. novembra ove godine, podsetio je Manić.

"To, praktično, znači da od 1. januara, osim polise osiguranja, redovne, koju naši građani poseduju i registarskih tablica, nije im potrebno ništa od dokumentacije, vezano za vozila", objasnio je generalni sekretar UOS-a.

Ne važi za Makedoniju i BiH

Kada je u pitanju Makedonija, s obzirom da građani postavljaju jako puno pitanja o osiguranju na putu u tu državu, Manić je rekao da je to uglavnom povezano sa odlaskom naših gradjana na letovanje u Grčku.

"Makedonija nije potpisnica multilateralnog sporazuma, niti sa njima imamo sklopljen bilo kakav bilateralni sporazum, tako da su za Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu, od zemalja u okruženju, i dalje potrebne 'zelene karte'", rekao je generalni dsekretar UOS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: