Srbija

Petak, 28.05.2010.

16:34

Cvetković: Otpuštanja ne idu odmah

Obaveza Srbije prema MMF-u nije da se za mesec dana otpusti višak zaposlenih u državnoj administraciji i lokalnoj samoupravi, kaže premijer Mirko Cvetković.

Izvor: Beta

Default images

On je rekao da u tom periodu Vlada Srbije treba da pokaže ozbiljnost da je spremna da taj posao obavi.

Cvetković kaže da Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) nije obećano da će u narednih mesec dana biti otpušten višak zaposlenih u administraciji, nego da će u tom periodu Vlada Srbije preduzeti dodatne korake i akcije kako bi se taj posao završio.

"Čuo sam da smo se navodno sa MMF-om dogovorili da se racionalizacija obavi za mesec dana. To nije tačno", rekao je Cvetković.

Cvetković je kao dodatne korake i akcije u tom pravcu naveo da će Vlada poslati dopis budžetskim korisnicima u kojem će biti određen rok za smanjenje broja zaposlenih i da će se procenjivati šta je realno u tom smislu. On je naveo i da će se poruka sastojati u tome "da svi oni koji nisu do sada obavili racionalizaciju to moraju da učine u nekom dogledonom roku, a proverićemo da vidim šta je realistično. Ukoliko to ne urade (sprovedeu racionalizaciju) onda ćemo ući u neku vrstu kaznenih finansijskih mera".

Prema njegovim rečima, sama racionalizacija po svom karakteru jeste relativno složzen i mukotrpan posao i racionalizacija je više priča "vezana za određene strateške pravce, a ne za trenutnu situaciju".

Đogović: Vlada nije spremna za rezove

Saradnik Instituta za tržišna istraživanja (IZIT) Saša Đogović kaže da Vlada Srbije nije spremna da smanji administraciju i javnu potrošnju.

"Sumnjam da će biti smanjenja administracije i javne potrošnje jer je administracija pouzdano biračko telo, a postoje predizborninagoveštaji, tako da će se Vlada teško odlučiti da krene u te rezove" , rekao je Đogović.

On je rekao da bonusi za zaposlene u javnom sektoru, koje je najavila Vlada Srbije, "predstavljaju čist populizam i dodovoravanje administraciji".

"Vlada je iz političkih razloga voljna da izadje u susret administraciji, iako to nije interes zemlje", rekao je Đogović i dodao da je opravdano samo da se penzionerima dodele bonusi.

On je ocenio i da je dobro što nisu odmrznute plate i penzije, jer ne postoje realni izvori koji bi pokrili odmrzavanja. "Korekcija rasta BDP niža je za 0,5 procentnih poena i dozvoljeno je povećanje budžetskog deficita, što govori da ekonomija Srbije ne ide planiranom putanjom i nalazi se u dubokoj ekonomskoj i opštoj društevnoj krizi", rekao je Đogović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

9 h

Podeli: