Srbija

Četvrtak, 29.02.2024.

14:42

Vujović: Novi sistem grejanja znatno će unaprediti kvalitet vazduha u Sokobanji VIDEO

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas novi sistem grejanja dve škole u opštini Sokobanja.

Izvor: B92.net

Vujović: Novi sistem grejanja znatno će unaprediti kvalitet vazduha u Sokobanji VIDEO
Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine/Jovana Rošul

U pitanju su toplotne pumpe koje koriste otpadne geotermalne vode iz banjskog kompleksa za grejanje, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Puštanjem u rad novog sistema stavljeni su van upotrebe stari kotlovi na ugalj, čime je znatno unapređen kvalitet vazduha u samom centru ove opštine.

Objekat u kojem su smeštene obe škole, srednja "Branislav Nušić" i osnovna "Mitropolit Mihailo", ministarka Vujović obišla je zajedno sa Nikolom Bertolinijem iz Delegacije EU, stalnim predstavnikom UNDP u Srbiji Jakupom Berišom i predsednikom opštine Miodragom Nikolićem.

"Projekat u Sokobanji je fantastičan primer kako termalne vode mogu da se iskoriste za grejanje, ali što je još važnije i kao odlična mera za unapređenje kvaliteta vazduha. Više od 1.000 đaka u ove dve škole, zahvaljujući ovom projektu ima čistiji vazduh i bolju životnu sredinu, kao i ljudi koji žive i rade u blizini. Upotrebom novog sistema potpuno su eliminisane PM čestice, što je značajno imajući u vidu da je Sokobanja poznata kao zdravstveni centar i banja za lečenje respiratornih i drugih bolesti, a objekat se nalazi u strogom centru", rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, važno je i što novi sistem toplotnih pumpi koristi otpadne termalne voda, čijom ponovnom upotrebom se poštuju principi cirkularne ekonomije, što je važan stub Zelene agende.

"Ovaj inovativan projekat čija vrednost premašuje 23 miliona dinara smo odmah prihvatili, a Ministarstvo koje vodim je uložilo 16,5 miliona dinara. Ostatak je obezbeđen iz sredstava EU. Hvala našim partnerima iz EU i UNDP, uz čiju pomoć i podršku realizujemo dosta projekata koji su važni za unapređenje životne sredine. Hvala i opštinskom rukovodstvu koje je imalo snage da ovakav projekat realizuje. Volela bih da se o ovom projektu priča, kako bi poslužio kao primer drugima. U ovom momentu sličan primer imamo u Vranjskoj Banji, a pozivam i druge lokalne samouprave da, koje za to imaju mogućnost, da uzmu u obzir geotermalni potencijal", rekla je Irena Vujović.

Projekat je deo krovne inicijative "EU za zelenu agendu u Srbiji" koju, uz tehničku i finansijsku podršku EU i u partnerstvu sa MZŽS, sprovodi UNDP u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom, uz dodatno finansiranje vlada Švedske, Švajcarske i Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemci u panici: "Potrebno nam je čudo"

Nemci bi ponovo trebalo da rade više jer nemačka privreda beleži loše rezultate, smatra premijer Bavarske Markus Zeder ističući da su druge zemlje postale ekonomski uspešnije.

9:29

23.6.2024.

14 h

Podeli: