Ova profesija je među najtraženijim u Srbiji: Nakon završenog fakulteta ne čekaju dugo na posao

Inženjeri svih struka danas su sve traženiji i sve bolje plaćeni.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 02.05.2021.

11:32

Ova profesija je među najtraženijim u Srbiji: Nakon završenog fakulteta ne čekaju dugo na posao
Foto: RINA

Statistika Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuje da je najveća potražnja od strane poslodavaca za visokoobrazovane, u prošloj godini bila za diplomiranim i master inženjerima mašinstva, a posle toga slede IT sektor, elektrotehnika i građevinarstvo.

Takođe, prema odnosu broja prijavljenih kandidata po radnom mestu, posle IT sektora najmanje prijavljenih je mašinskih inženjera.

"Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu je državni fakultet sa tradicijom u obrazovanju inženjera dugom 60 godina. Nastao je iz potrebe privrede u okruženju kao odeljenje Mašinskog fakulteta iz Beograda. Danas je to samostalan fakultet koji pripada Univerzitetu u Kragujevcu i na kome se izvode akreditovane akademske studije mašinstva, građevinarstva, a od prošle godine, i studije inženjerstva zaštite na radu. Trendovi pokazuju da će potreba za inženjerima zaštite na radu rasti usled usklađivanja zakonske ragulative sa propisima Evropske unije, što je bio i ključni razlog akreditacije ovog novog studijskog programa na fakultetu", kažu u FMG iz Kraljeva.

Ovo potvrđuje i veliki broj ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, koje je fakultet potpisao sa kompanijama u okruženju. Neke od njih su LEONI i MAGNOHROM koji posluju u Kraljevu, Inmold iz Požege, Cooper Tire, Atrikod i Kromberg & Schubert u Kruševcu, Siemens Mobility d.o.o. i MIND group koji posluju u Kragujevcu, itd.
"Da bi na vreme obezbedili najbolje inženjere kompanije su počele sa stipendiranjem naših najboljih studenata i plaćenim studentskim praksama, jer veliki broj studenata već na četvrtoj godini studija dobija zaposlenje. Naši studenti master studija uglavnom završavaju studije uz posao", rekli su u FMG.

Na studije mašinskog inženjerstva, ove godine fakultet upisuje 80 budzetskih studenata. Na Fakultetu se realizuju sva tri nivoa studija: četvorogodišnje osnovne studije, master studije koje traju jednu godinu i doktorske studije u trajanju od 3 godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: