Srbija na krilima vetra: Od najvećeg vetroparka u ovom delu Evrope do pada cene struje iz OIE

Za Srbiju su prethodne dve godine bile dinamičan i produktivan period u pogledu energetike, naročito kada su u pitanju obnovljivi izvori energije (OIE).

Srbija

Izvor: B92, J.J.

Ponedeljak, 07.10.2019.

13:16

Srbija na krilima vetra: Od najvećeg vetroparka u ovom delu Evrope do pada cene struje iz OIE
Foto: Tanjug/FILIP KRAINCANIC

A kako tvrde državni zvaničnici i kompanije u tom poslu, naredni period biće još zanimljiviji i produktivniji, najavljuju se novi projekti i nova regulativa, kao i ono što je najvažnije prosečnom potrošaču – nove, niže cene čiste energije.

Naime, nedavno je Gardijan objavio da će novi vetroparkovi na moru proizvoditi struju za milione britanskih domova po ugovorima sa "nultim subvencijama" u naredne četiri godine, nakon što su subvencije pale na minimum na aukciji koju je organizovala vlada.

Rezultati aukcije pokazali su da je proizvodna cena morskih vetroparkova pala za trećinu, na oko 40 funti (45 evra) po megavat-satu, što je niže od cene električne energije na otvorenom tržištu.

To znači da se domaćinstva neće suočavati sa dodatnim troškovima kojima bi se podržavali novi projekti, oni bi čak mogli doprineti daljem snižavanju računa za električnu energiju.

U korak sa svetom

Foto: Tanjug/TANJA VALIC
Prilikom nedavnog svečanog puštanja u rad vetropark "Košava 1" kod Vršca kompanije MK fintel vind, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić podsetio da je pre dve godine Srbija bila na začelju evropske liste u tom sektoru, a da je sada u prvih deset i lider u regionu po projektima koji su došli na mrežu.

Antić je najavio da se u Srbiji neće povećavati količine energije dobijene iz vetra subvencionisane fidin tarifama, već će se raditi na novom sistemu koji će biti zasnovan na aukcijama, i izrazio uverenje da će nas to dovesti u situaciju da premija bude nula, i da će se energija iz vetra, kao i solarna, otkupljivati po tržišnim uslovima.

Najveći vetropark u regionu

Foto: Tanjug/FILIP KRAINCANIC
Prilikom puštanja u rad vetroparka Košava 1, Ticijano Đovaneti, izvršni direktor kompanije Fintel energija i MK Fintel vind, i ministar Antić najavili su gradnju najvećeg vetroparka u ovom delu Evrope od 600 megavata kod Sombora.

Prema rečima Đovanotija, biće potrebno 2,5-3 godine rada na neophodnoj dokumentaciji i dozvolama, pa da započne izgradnja ovog projekta.

Poređenja radi, treba pomenuti da upravo otvoreni vetropark Košava 1 ima 20 vetrogeneratora i 69 megavata ukupne instalisane snage, a Fintel nastavlja rad drugom fazom (Košava 2) koja podrazumeva još 15 vetroturbina tako da će na kraju taj vetropark imati instalisani kapacitet od 177 megavata, dok ukupna investicija iznosi 118 miliona evra.

Da podsetimo,svega nedelju dana pre Košave 1, u Kovačici je otvoren vetropark sa instalisanih 38 vetrogeneratora ukupne snage 104,5 megavata. To je investicija izraelske kompanije Enlajt koji će godišnje proizvoditi 300 gigavat-sati, što je gotovo jedan procenat ukupne proizvodnje u Srbiji.

Investicija je vredna 189 miliona evra, a pored električne energije za 68.000 domaćinstava biće 250.000 tona godišnje manje ugljen-dioksida u životnoj sredini, dok je za potrebe ovog postrojenja izgrađeno i rekonstruisano više od 40 kilometara puteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: