Ako imate ovaj bojler, možda vas očekuje veliki udar na džep

Pre više od deset godina, tačnije 2013. godine, Evropska komisija donela je uredbu o obaveznoj ugradnji ekoloških kondenzacionih bojlera.

Region

Izvor: Net.hr

Sreda, 28.02.2024.

16:38

Ako imate ovaj bojler, možda vas očekuje veliki udar na džep
Ilustracija: Shutterstock/brizmaker

Plan je da se kroz nekoliko godina svi pridržavaju te uredbe kako bismo prema planu do 2050. godine kao kontinent postigli klimatsku neutralnost.

Taj potez Evrope direktno će uticati i na građane. Naime, gas, ali i ostala goriva postaju nepoželjni, pa Evropa suptilno planira da ih se reši ili barem smanji njihovu upotrebu na način da od 2027. počinje naplata emisije ugljen-dioksida na njih.

Prema nekim predviđanjima, samo gas bi nakon toga mogao da poskupi barem 50 odsto, piše Net.hr.

Osim same cene energenata, građani će morati da naprave još jednu veliku investiciju, odnosno da zamene svoje stare bojlere, koji su već sada prošlost u sedam evropskih zemalja.

Naime, Direktivom je propisano da se svi postojeći fasadni bojleri na gas moraju zameniti kondenzacionim, koji su sigurniji za korišćenje, ali i skuplji. A ta zamena će, kako stvari za sada stoje, morati da se izvrši do 2040. godine, kako je nedavno gostujući u različitim medijima istakao i dr Neven Duić s Fakulteta mašinstva i brodogradnje, sa Katedre za energetska postrojenja i energetiku.

Stručnjaci ističu da bi to moglo da stvori dosta problema onima koji žive u zgradama, jer trošak nije samo promena bojlera, već će morati da se modifikuju i dimnjaci. S obzirom na to da se veliki deo stanovništva u Hrvatskoj, posebno u kontinentalnom delu, greje na gas, to bi mogao biti dosta veliki udarac na kućne budžete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

7 h

Podeli: