Region

Sreda, 15.09.2021.

15:37

Okončana raspodela nepokretnosti bivše SFRJ: Evo šta je pripalo Srbiji

Na juče i prekjuče održanom sastanku u Sarajevu okončana je raspodela nepokretnosti bivše Jugoslavije između država naslednica.

Izvor: Tanjug

Okončana raspodela nepokretnosti bivše SFRJ: Evo šta je pripalo Srbiji
Foto: Depositphotos/bentaboe

Dogovorom država sukcesora bivše SFRJ Srbiji su dodeljeni objekti ambasade u Kopenhagenu, kao i deo ambasade i pomoćni objekat u Nju Delhiju i stan u Trstu, dok će sa BiH i Severnom Makedonijom deliti ambasadu/rezidenciju u La Pazu, glavnom gradu Bolivije.

Na ovaj način u potpunosti je okončana raspodela nepokretnosti bivše SFRJ iz Dodatka Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije u geografskim regionu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u Latinskoj Americi i Karibima, kažu za Tanjug u Ministarstvu spoljnih poslova posle sastanka.

Inače, 20. sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ - sprovođenje Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, održan je u Sarajevu 13. i 14. septembra.

Sastanku su prisustvali ovlašćeni predstavnici svih država, sukcesora bivše SFRJ – iz BiH Bakir Sadović, Hrvatske Petar Uzorinac, Severne Makedonije Borčo Damjanov, Slovenije Jožef Drofenik i iz Srbije Slavica Jelača.

Dnevni red je obuhvatio niz aktuelnih tema u procesu raspodele diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ, a sastanak je okončan usvajanjem Rezolucije, odnosno donošenjem niza konkretnih odluka o raspodeli deset nepokretnosti bivše Jugoslavije.

Srbiji su ovom raspodelom dodeljeni objekti ambasade u Kopenhagenu, deo ambasade i pomoćni objekat u Nju Delhiju, stan u Trstu, dok će sa BiH i Severnom Makedonijom deliti ambasadu, rezidenciju u La Pazu.

Takođe, otpisane su dve nepokretnosti za koje je, nakon provere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše Jugoslavije.

Postignut je i konačan dogovor u vezi sa podelom zemljišta u okviru fizičke podele diplomatskog kompleksa bivše SFRJ u Braziliji, a dogovorena je i fizička podela diplomatskog kompleksa u Nju Delhiju.

Verifikovana je i ažurirana lista umetničkih dela, koja su se nalazila u diplomatsko-konzularnim predstavništvima bivše države, o čijem faktičkom stanju nema podataka, koja će se uputiti Interpolu radi potrage i preduzimanja daljih mera iz njihove nadležnosti.

U Ministarstvu spoljnih poslova dodaju da je sastanak u Sarajevu protekao u konstruktivnoj i radnoj atmosferi a da je, uprkos kompleksnosti procesa sukcesije, kompromisno ostvaren zajednički napredak i donete značajne odluke.

Naredni, 21. sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše Jugoslavije, održaće se do sredine sledeće godine u Zagrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: