Region

Ponedeljak, 01.06.2020.

09:55

Makedonija lansira kartice "Kupujem domaće"

Ministarka finansija Makedonije Nina Angelovska najavila je da će ove sedmice, čim dobiju liste kupaca, banke početi izdavati kartice "Kupujem domaće".

Izvor: Investitor.me

Makedonija lansira kartice
Foto: Depositphotos, prykhodov

Sredstva će se plaćati direktno iz budžeta putem vladinog programa Covid.

Finansijsku podršku dobiće građani i zaposlena lica sa niskim dohotkom, mladi i zdravstveni radnici, prenosi Investitor.

Reč je o meri iz trećeg seta ekonomskih podsticaja za revitalizovanje i restart ekonomije u uslovima kovida 19. Procenjuje se da će mera da obuhvati 270.000 građana i da iznosi ukupno 25 miliona evra.

"Uredba za platne kartice već je donesena, ovih dana obrađuju se konačne liste građana koje će biti javno objavljene. Svako ko ne želi dobiti podršku može to reći. Očekujemo da će im sredstva biti isplaćena tokom sedmice ili najkasnije nakon što se izvrši uplata. Ne vidimo bilo kakve prepreke u realizaciji kartica, radi se o velikom projektu koji je zahtevao dobru koordinaciju svih institucija. Karticom "Kupujem domaće" građani će plaćati bezgotovinski, što će uticati na dugoročno stvaranje navika za bezgotovinsko plaćanje, ali i suzbijanje neformalne ekonomije", rekla je Angelovska.

Ona je pozvala sva mala i srednja preduzeća koja nemaju pos-terminale da ih uzmu da bi mogli primiti kartice.

Što se tiče kartica, ministarka je rekla da je ovo prvi put da u zemlji postoji tako moderan način apliciranja, a da građani ne budu prisiljeni da idu u institucije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: