Region

Petak, 09.02.2018.

13:26

Brisel upozorio Hrvate: Ako Kinezi grade, biće drastično

Zagrebački "Globus" piše da se još čeka odluka o tome da li će Kinezi graditi Pelješki most.

Izvor: Tanjug

Brisel upozorio Hrvate: Ako Kinezi grade, biće drastično
Foto: Screenshot/YT

Kako napominju, iz Brisela stiže upozorenje da će "nadzor biti drastičan", ako Kinezi "dobiju posao".

Iako je ranije objavljeno da će Pelješki most sa pristupnim saobraćajnicama graditi kineska kompanija "China Road and Bridge Corporation", "Globus" piše da se "pred finale jednog od najvecih projekata u istoriji moderne Hrvatske, čeka odluka ko će graditi most, Kinezi koji su dali najpovoljniju ponudu ili će se procedura izbora ponoviti".

"Izbor kineskog konzorcijuma iznenadio je mnoge u Briselu, jer bi to bilo prvi put da kineski građevinski konzorcijum koristi novac Evropske unije, što bi značilo i ulazak Kineza na velika vrata, ne samo kao investitora u Evropu, nego i kao izvođača radova za projekte za koje je osigurao sredstva Brisel", navodi "Globus".

Osim kineske kompanije, ponude su dali austrijski Strabag te zajednica ponuđača koju čine italijanski Astaldi i turski IC Ictas Ansaat, pisao je ranije zagrebački Jutarnji list.

Strabag, čija je ponuda, kao i ona italijansko-turskog konzorcijuma, bila skuplja za oko 500 miliona kuna, tvrdi da su Kinezi dali dampinšku cenu po kojoj nije moguće izgraditi most.

Jedan od Strabagovih direktora Dragan Pavelić, koji vodi firmu u jugoistočnoj Evropi, tvrdi da se iza kineske ponude kriju mnoge zamke, među kojima je i ona da Kinezi u jednom trenutku odustanu od posla ako Hrvatska odbije da plati "dodatne troškove" kojih će neminovno biti.

Globus navodi da se u Briselu "pomno prati sve što se događa oko priprema za izgradnju mosta". "Postoje i oni koji su bili sumnjičavi prema takvom prodoru Kineza u Evropu, pogotovo što je za promociju poslužila Hrvatska kao novoprimljena država", navodi "Globus".

Kako navodi, pozivajući se na neimenovane diplomate, ako "Kinezi dobiju posao, nadzor će biti drastičan, a nije isključeno da bi u slučaju nekih nepravilnosti mogao biti uskraćen i deo novca".

U tekstu se podseća i da je ponuda kineskog konzorcijuma "China Road and Bridge Corporation", teška 2,08 milijardi kuna uz rok izgradnje tri godine.

"Kineska državna firma ozbiljno se pripremala za pobedu za ulazak na tržište EU", navodi Globus i dodaje da njihov savetnički tim predvodi bivši srpski permijer iz vremena Slobodana Miloševića, Radoman Božović, njihov savetnik za ovaj region.

S druge strane, dodaje, u hrvatskom savetničkom timu su Stjepko Boban, nekadašnji predsednik Uprave Hrvatskih cesta i Hrvatskih auto-cesta, te Jadranka Jureško Kero, bivša savetnica predsednice Republike.

Odluka o izvođaču doneta je u poslednjem trenutku, a u 120 dana predvidjenih za evaluaciju ponuda dogadjala se prava drama, navodi "Globus".

"Pre svega, čekao se barem nezvanični stav Evropske komisije o mogućnosti da posao gradnje mosta koji se sufinancira evropskim novcem dobije kineska kompanija. Iako niko nije službeno Hrvatskoj prigovarao davanje posla kineskoj kompaniji, neslužbeno je Zagrebu sugerisano da pričeka s odlukom", tvrdi "Globus".

Kako dodaje, prema dostupnim informacijama, nekoliko je velikih evropskih građevinskih firmi lobiralo u Briselu da se Kinezima onemogući ulazak na hrvatsko tržište.

Takođe, dodaje se u analizi Globusa, oduvek je postojala pretnja Bakira Izetbegovića i Stranke demokratske akcije da će preko Parlamenta BiH, te u Briselu izlobirati odlaganje gradnje mosta zbog nerešenog graničnog pitanja.

"U BiH je Hrvatima glavni saveznik Milorad Dodik, koji je Zagrebu poručio da ima pravo na gradnju Pelješkog mosta i da će njegovi zastupnici biti na strani HDZ-a u Domu naroda, gornjem domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, čime bi se blokiralo donošenje odluke o protivljenju gradnji Pelješkog mosta kao zajedničkog stava Parlamentarne skupštine BiH, koju čine dva doma", tvrdi "Globus".

Ipak, kako navodi, uslov za podršku je što brža realizacija gradnje mosta preko Save kod Nove Gradiške.

Na kraju, zaključuje, kod premijera na stolu ostale su samo dve opcije - "ili će se gradnja mosta dati kineskoj kompaniji ili će se takmičenje poništiti uz obrazloženje da sve ponude daleko premašuju procenjenu vrednost nabavke".

"Globus" zaključuje da se početak radova, po novom planu, očekuje na proleće i da je najnovije obećanje da će most biti izgradjen 2021. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

18 h

Podeli: