Region

Četvrtak, 08.09.2016.

10:35

Panika kod komšija, Brisel traži redukciju mleka

Hrvatski farmeri zabrinuti zbog uredbe EK koja stupa na snagu za par dana. Tamošnje ministarstvo ćuti, a proizvodnja mleka i sad nedovoljna.

Izvor: Poslovni dnevnik

Panika kod komšija, Brisel traži redukciju mleka
(Foto: Thinkstock.com)

Ukidanjem proizvodnih kvota za mleko 31. marta 2015. Evropska komisija otvorila je Pandorinu kutiju pa sada zbog povećane proizvodnje i gomilanja zaliha, uzrokovanih i ruskim embargom, nastalu štetu pokušava da reši usvajanjem Uredbe o redukciji proizvodnje mleka, pišu regionalni mediji.

"Evropa je zatrpana zalihama, što je uzrokovalo urušavanje cena pa su i donedavno rentabilne privrede primorane da zatvaraju farme. Uredba EK na snagu stupa 11. septembra pa proizvođačima mleka ostaje kratak rok za pripremu. U tom procesu značajnu ulogu mogu imati proizvođačke organizacije ako to država članica propiše. U Hrvatskoj postoje dve, ali njih niko nije ni obavestio ni konsultovao o budućim merama i obavezama", upozorava Miroslav Kovač, sekretar udruženja OPG-ova Život.

On proziva Ministarstvo poljoprivrede, koje ćuti o toj problematici iako bi posledice mogle biti pogubne s obzirom na to da je proizvodnja mleka u RH već dramatično pala, s oko 500 hiljada tona vratili su se na količine iz 2003. EK je izdvojila 500 miliona evra pomoći, od kojih je 150 miliona namenjeno upravo za smanjivanje proizvodnje mleka. Poslanica u EU parlamentu Marijana Petir upozorava na to da RH nema prostor za smanjenje proizvodnje jer "proizvodimo tek polovinu sopstvenih potreba, a trend propadanja proizvođača rapidno raste, mesečno njih 200 zatvori farmu".

"EK je za Hrvatsku odredila 10 evra po grlu, što nije dovoljno i to je svakome jasno", upozorava Petir izražavajući nezadovoljstvo što je RH dodeljeno samo 1,52 miliona evra pomoći, a nije jasno "kojim se kriterijumima Komisija vodila i zašto hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede na to nije pravovremeno reagovalo ".

Tamošnji mediji navode da prema ocenama, u Hrvatskoj treba obavezno uvesti interventnu otkupnu cenu od 30 evrocenti po litru mleka, rokovi plaćanja ne smeju biti duži od 30 dana, maloprodajna cena mleka ne sme biti niža od 70 evrocenti po litru (5 kuna) jer je proizvodna cena mleka gotovo 50 evrocenti, pa proizvođači gube umesto da ostvare zaradu.

Neophodno je, ističe, žurno rešiti i pitanje nepoštene trgovačke prakse jer "u suprotnom ćemo i dalje izdvajati finansijska sredstva, proizvođači će zatvarati farme, a uvoz mleka biće sve veći".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Statistički izveštaj Banke za međunarodna poravnanja (Bank of International Settlements – BIS) za poslednji kvartal 2023, kao i godinu u celini, pokušava da sagleda protok gotovine kroz međubankarske sisteme u celom svetu.

8:31

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

22 h

Podeli: