Region

Ponedeljak, 27.10.2014.

09:11

10.000 Mađara: Ne internet porezu

Više od 10.000 ljudi protestovalo je u Budimpešti zbog planiranog poreza na količinu podataka koju korisnici preuzimaju sa interneta.

Izvor: Tanjug

Default images

Smatraju to "nazadnom idejom" koja će ograničiti osnovna demokratska prava i slobode.

Uzvikujući "Slobodna Mađarska, slobodan internet", demonstranti su u nedelju otišli do štaba partije Fides premijera Viktora Orbana, gde su ispred vrata ostavili korišćene tastature.

Kako je prenela agencija AFP, neki od demonstranata polupali su nekoliko prozora na sedištu stranke posle čega je policija opkolila zgradu.

Protest je organizovala Fejsbuk grupa koja ima više od 210.000 pristalica, naveo je Rojters.

Prema predlogu poreskih zakona za 2015. godinu, koji je u utorak podnet mađarskom parlamentu, porez za svaki započeti gigabajt prenesenih podataka biće 150 forinti (49 evro centi), pri čemu u slučaju građana može mesečno da dostigne najviše 700 forinti (2,28 evra), a u slučju pravnih lica 5.000 forinti (16,32 evra).

Porez će plaćati davaoci usluga.

Vlada od te mere očekuje rast prihoda države od 20 milijardi forinti (65,3 miliona evra), rekao je državni sekretar ministarstva nacionalne ekonomije zadužen za državni budžet, Peter Bene Banai.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

8 h

Podeli: