Region

Petak, 01.08.2014.

19:13

Oni imaju najveće šanse za bankrot

Bosna i Hercegovina ima najveće šanse da bankrotira u skorije vreme te se nalazi iznad Belorusije, Ukrajine i Ruande, piše Euromoney.

Izvor: Klix

Default images

Model prema kojem se izračunava mogućnost bankrota neke zemlje sveta koji koristi podatke Euromoneya, ta zemlja ima najalarmantniju situaciju i šanse od 27,4 posto da bi mogla bankrotirati u roku od 12 meseci.

Međutim, BiH je i dalje u B rejtingu prema kreditnom rangu Moodyja i S&P-u, dok su druge zemlje koje imaju sličnu situaciju i rizik od bankrota rangirane u kategoriju C.

Prema navodima Euromoneya, razlozi za mogući bankrot su majske poplave zbog kojih se zemlja dodatno zadužila, visoka stopa nezaposlenosti, korupcija i kontinuirana politička nestabilnost.

Belorusija koja se oslanja na rusku filantropiju, u odsustvu drugih kreditora podrške za jačanje, smanjuje svoje rezerve i nalazi se na drugom mestu zemalja koje bi mogle doživeti bankrot. Bivša zemlja SSSR-a ima šanse 25,9 posto da bankrotira.

Posle nje ide Ukrajina u kojoj ekonomija opada vrtoglavom brzinom zbog posledica političke krize, i problema oko gasa s Rusijom.

Među 10 zemalja sveta koje bi mogle bankrotirati su i Venecuela, Ruanda, Pakistan, Argentina, Bangladeš, Egipat i Grčka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

1 d

Svet

Putin odobrio: Sledi povećanje

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

19:33

12.7.2024.

1 d

Svet

Nemci se "rešavaju" Kineza

Nemačka će u narednih pet godina ukloniti komponente koje proizvode kineske kompanije Huavej i ZTE iz svoje 5G bežične mreže.

19:56

13.7.2024.

22 h

Podeli: