Region

Sreda, 09.04.2014.

11:58

CG: Ne tajimo ništa oko nafte

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ne postoje tajni dogovori sa Hrvatskom o koncesiji na istraživanje nafte i gasa na području Prevlake.

Izvor: Tanjug

Default images

Crnogorsko ministarstvo se oglasilo nakon što je parlamentarni odbor za spoljnu politiku pozvao šefa diplomatije Igora Lukšića da se o tome izjasni.

Potpredsednik crnogorske vlade i ministar spornih poslova Lukšić će se odazvati pozivu Odbora na kontrolno saslušanje, u skladu sa procedurom i, kako se ističe u saopštenju, ukoliko svrha nije ubiranje predizbornih poena i zloupotreba ove teme.

"Ne postoje tajni, niti bilo kakvi protivpravni dogovori s hrvatskim rukovodstvom, niti bilo kojom trećom stranom o ustupanju prava na koncesiona istraživanja nafte i gasa u području Prevlake", tvrdi crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se precizira da se sva komunikacija povodom Prevlake odvija u skladu sa pregovaračkom platformom koju je usvojila komisija za razgraničenje između Crne Gore i Hrvatske.

Ministarstvo je, takođe, podsetilo da je upravo ono uložilo prigovor na nedavno objavljene hrvatske mape, uz koncesionu dokumentaciju javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u Jadranu.

"Crna Gora je na taj način ukazala na protokol o privremenom režimu iz 2002. godine, koji obavezuje dve susedne države da se suzdržavaju od postupaka koji bi mogli biti shvaćeni kao prejudiciranje rešenja međusobne granice na moru i na kopnu", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: