Region

Petak, 17.05.2013.

16:42

Crkvi u Hrvatskoj-"porez na luksuz"

Hrvatsko udruženje građana za zaštitu ljudskih prava David organizovaće potpisivanje peticije za potpuno oporezivanje Katoličke crkve.

Izvor: Tanjug

Default images

Udruženje tvrdo da je crkva izuzetno bogata i da je zato, a posebno u vreme krize, pravedno u celosti oporezovati sve njene aktivnosti i nekretnine.

Katolička crkva izuzetno je bogata, njena celokupna svetska imovina iznosi više hiljada milijardi evra, a u Hrvatskoj nekoliko milijardi evra, pri čemu samo vrednost nekretnina iznosi nekoliko milona, navodi udruženje.

Napominju i da godišnje Crkva iz državnog budžeta dobija oko milijardu kuna, a oslobođena je mnogih poreza koje moraju plaćati građani i poslovni subjekti, s obzirom na njenu versku delatnost koja se ubraja u neprofitnu.

Zato se traži da država Katoličkoj crkvi oporezuje uplate za mise, pogrebe i druge verske obrede kao i dobrovoljne doprinose, sve nekretnine, svo neprofitno delovanje, kao što to važi i za druge pravne subjekte koji su dužni da plaćaju porez.

Udruženje zahteva i da se crkvene pravne osobe obavežu da finansijskim službama prijavljuju obračun dohotka, izdatke i dobit, kao i da se kontroliše njihovo finansijsko-privredno poslovanje.

Takva praksa treba da se odnosi i na druge verske zajednice, navodi David i ocenjuje da je u sferi Katoličke crkve sva crkvena delatnost profitna jer je namenjena za pridobijanje članova i sredstava za svoj rad.

Udruženje nedopustivim ocenuje da Hrvatska u 21. veku Crkvi i sveštenicima ne propisuje sve poreze kao što to čini za druge pravne i fizičke subjekte već joj "poreskim privilegijama omogućava dalje bogaćenje" i ističe da je to kršenje člana Ustava koji govori o jednakosti pred zakonom, prenosi agencija Hina.

David je potpisivanje peticije najavio zai 21. i 22. maj u Zagrebu, a potpise će poslati Vladi, Saboru i Ministarstvu finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

22 h

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

5 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: