Kojim Rusima će se Orban privoleti?

Ruski gasni gigant Gasprom nije odustao od kupovine udela u hrvatskoj Ini, koju ima mađarski MOL, pišu mađarski mediji.

Region

Izvor: B92

Petak, 16.05.2014.

11:32

Default images

Predsednik Uprave Gasproma, Aleksej Miler, u sredu je u Budimpešti razgovarao s Orbanom o gasovodu "Južni tok", a potom je otišao na razgovore s upravom mađarske naftne kompanije MOL.

Kako MOL nije uključen u projekat "Južnog toka", mađarski mediji navode da je tema sastanka bila Ina. U MOL-u nisu želeli da komentarišu te navode, ali se špekuliše da je tema razgovora upravo bila moguća prodaja MOL-ovog dela u hrvatskoj naftnoj kompaniji, prenosi Seebiz, pozivajući se na Jutarnji list. Razgovori o mogućoj prodaji 49,2 odsto Ine ozbiljno bi mogli zabrinuti Sjedinjene Američke Države i Brisel, piše Jutarnji.

Pre dva meseca Amos Hokštajn, zamenik pomoćnika glavnog savetnika za energetsku diplomatiju SAD, izjavio je da Hrvatska i MOL moraju postići dogovor oko upravljanja Inom kako bi na taj način osigurali stabilnost energetske industrije u regionu i jasno poručio da se SAD protive prodaji mađarskog vlasništva u Ini Rusima.

Očekivano, s obzirom na sukobe Ukrajine i Rusije, ni Brisel ne bi bio srećan da Mađarska omogući Gaspromu ulazak u ovaj deo Evrope, navodi list.

Posle takvog tvrdog američkog stava teško je očekivati da će mađarski premijer Orban dopustiti MOL-u da proda svoj deo Ine Rusima. "Ali, sa Orbanom se nikada ne zna", tvrde sagovornici Jutarnjeg. Tome u prilog ide i Orbanov najnoviji sastanak s čelnicima Gasproma oko izgradnje gasovoda "Južni tok".

Situacija u Ukrajini potvrđuje da projekat "Južni tok" postaje ključno pitanje u snabdevanju gasom u Evropi, izjavio je Orban posle tog sastanka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: