Srbi tuže CG zbog poreza na imovinu

Beograđanin V. S, koji 25 godina ima kuću u opštini Tivat, podneo je tužbe najpre sudovima u Crnoj Gori, a onda je presavio tabak i tužbu uputio u Strazbur.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 12.08.2010.

00:07

Default images

On za Novosti kaže da je podno tužbu sudu u Strazburu početkom ove godine, jer smatra da su Srbi vlasnici nekretnina u Crnoj Gori obespravljeni.

Uredno su mi javili da su je zaveli, poslali mi i bar-kod tako da svaku dopunu tužbe bez problema upućujem - priča ovaj Beograđanin, koji nije želeo da mu se navodi puno ime i prezime zbog mogućih posledica.

"Nije normalno da državljanin Crne Gore plaća porez na imovinu 0,20 centi po kvadratu, a državljanin Srbije isti taj porez 150 odsto više - 0,50 centi! Nije u redu ni da mi, državljani Srbije, koji u Crnoj Gori imamo nekretnine, plaćamo smeće 3,5 evra mesečno kad nismo tu, da plaćamo turističku taksu i da nam još prete da će nam, pored ekološke takse koju dajemo kad ulazimo u Crnu Goru, uvesti da turističku taksu plaćamo odmah na granici", objašnjava on. "Dakle, nije u redu da mi u Crnoj Gori plaćamo sve tri puta više, dok Crnogorci u Srbiji imaju ista prava kao i državljani Srbije. Mi smo, znači, ovde godinama - oštećeni. Ja hoću da plaćam porez po tržišnoj ceni nekretnine, da se oporezuje nekretnina, a ne ličnost. Ovde oporezuju ličnost. Ja sam iz Srbije i zato plaćam 150 odsto veći porez", dodaje taj beogradski penzioner sa stalnim boravkom u Tivtu.

Iako u opštini Tivat ima kuću 25 godina, ovaj Beograđanin, kao i hiljade drugih, nema državljanstvo. Sa gorčinom primećuje da je državljanstvo dobio i Šinavatra koji ne zna da kaže na srpskom ni dobar dan.

"Nekretnina koju mi ovde imamo nama bi trebalo da daje legitimitet i povoljnosti, kao što je svuda u svetu. Kao što je i u Srbiji, gde su Crnogorci u svemu izjednačeni sa državljanima Srbije! Mi smo tu, u ovoj državi, plaćamo poreze, kupujemo, trošimo, tu nekretninu ne možemo izneti. A, ipak smo obespravljeni", kaže beogradski penzioner sa stalnim boravkom u Tivtu.

Porez na nekretnine veći za 150 odsto nego što ga plaćaju Crnogorci, Crna Gora je uvela Srbima još 1991. godine kada smo živeli u zajedničkoj državi. "Tada smo se bunili, ali su nas smirili rekavši da ćemo u tom porezu uračunavati i komunalije. Prevarili su nas, jer su nam vrlo brzo uveli da plaćamo komunalije, a odnedavno i turističku taksu, plus, naravno, ekološku taksu", kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: