Novi tender za Karlovačku mlekaru

Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) odlučio je da raspiše novi, drugi tender za prodaju Karlovačke mlekare (KIM).

Region

Izvor: B92, Beta

Petak, 28.09.2007.

15:05

Default images

Upravni odbor HFP-a odlučio je i da se odloži vraćanje pozajmice od 315.000 evra koju je Fond dao tom preduzeću i da se mlekari odobri novi zajam vredan 822.000 evra. Novi tender za KIM biće raspisan sa istom početnom cenom kao i prošli od 2,16 miliona evra, ali sa nešto izmenjenim obavezujućim uslovima za ponuđače.

Tender predviđa da je novi vlasnik KIM-a u obavezi da najmanje dve godine zadrži sve zaposlene, ali neće morati da zadrži celokupni proizvodni asortiman mlekare.

Hrvatski mediji navode da je rok za povratak duga HFP-u odložen do 31. marta sledeće godine. Odobrenim zajmom KIM bi trebalo da plati 479.450 evra zaostalih dugovanja prema kooperantima, neisplaćene zarade i milion kuna za neplaćenu ambalažu Tetrapaku.

Prvi tender za KIM bio je propraćen negodovanjem županijskog javnog tužilaštva u Karlovcu koje se usprotivilo prodaji mlekare nepoznatoj firmi sa nekoliko zaposlenih - Hemodermu. Iza Hemoderma stoji hrvatski tajkun Miroslav Kutle koji je, prema navodima hrvatske štampe, vlasnik i pijace u Karlovcu.

Holandski Denjub Fuds (Danube Foods Group) se takođe usprotivio pri izboru ponuđača na prvom tenderu početkom avgusta ove godine jer je, kako tvrdi, dao najbolju ponudu. Reč je o ponudi od 2,3 miliona evra odmah i još četiri miliona evra kroz dokapitalizaciju KIM-a.

U Hrvatskoj su se tada pojavile nezvanične informacije da je Denjub Fuds povezan sa srpskim kapitalom i da je to razlog odbijanja njihove ponude za kupovinu KIM-a

Potpredsednik hrvatske Vlade Damir Polančec je pak tvrdio da nedostaje bankarska garancija ili dokumentacija koja bi dokazala povezanost kompanije Denjub Fud sa snažnim investicionim fondom New World Value i kompanijom za upravljanje tim fondom Salford (Salford Partners Inc). Salford u Srbiji ima tri mlekare, fabriku mineralne vode i fabriku keksa. Nedavno je kupio tri mlekare u BIH i jednu u Makedoniji.

Kako hrvatski mediji prenose postoji mogućnost da se na novom tenderu ponovo pojavi Denjub Fuds, ali i Vindija, čiju su ponudu sindikati do sada odbijali kao neprijateljsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

10 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: