Region

Četvrtak, 08.06.2023.

10:58

Dozvole se poništavaju 1. avgusta: "Postigli smo istorijski dogovor"

Dozvole koje se odnose na prevoz robe u i iz trećih zemalja između Severne Makedonije i Srbije, poništavaju se od 1. avgusta.

Izvor: Tanjug

Dozvole se poništavaju 1. avgusta:
Foto: shutterstock, Novikov Aleksey

Sve dozvole, koje su se razmenjivale na recipročnoj osnovi na godišnjem nivou i odnose se na prevoz robe u i iz trećih zemalja između Severne Makedonije i Srbije, poništavaju se od 1. avgusta saopštilo je Ministarstvo za transport i veze Severne Makedonije, a resorni ministar Blagoj Bočvarski je ocenio da je to ogroman uspeh za prevoznike obe zemlje.

Ovaj dogovor podrazumeva potpunu liberalizaciju transporta robe i odnosi se na sva ekološka vozila počev od standarda EURO 1, EURO 2, EURO 3, EURO 4, EURO 5 i EURO 6, a postignut je u okviru Makedonsko-srpske mešovite komisije za međunarodni drumski prevoz putnika i robe, koja je ovih dana zasedala u Severnoj Makedoniji.

Kako je saopštilo makedonsko Ministarstvo za transport i veze postignut je dogovor o liberalizaciji i da se od 15. juna ove godine naizmenični prevoz putnika obavlja i bez dozvola, koje su se razmenjivale na recipročnoj osnovi na godišnjem nivou.

"Postigli smo istorijski dogovor. Potpuno ukidamo dozvole u drumskom i teretnom saobraćaju i sve to činimo za razvoj obe zemlje, ekonomski napredak regiona i bolju ekonomsku saradnju Severne Makedonije i Srbije", istakao je ministar Bočvarski.

Naveo je da je to nešto na čemu je radio sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goranom Vesićem, uz ogromnu podršku vlada obe zemlje.

"Ovo je prava politika da se olakša rad prevoznicima i ovo treba da bude primer za ceo region", istakao je on.

Odluka o liberalizaciji transporta deo je inicijative "Otvoreni Balkan" i ciljeva utvrđenih Memorandumom o razumevanju i saradnji da se olakša uvoz, izvoz i kretanje robe i putnika na Zapadnom Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

11 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Podeli: