Ojadili i Srbe i Crnogorce, a lepo su nam rekli...

Prevara zvana krediti indeksirani u švajcarskim francima, osmišljena je u Australiji 1980-ih godina.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 29.12.2016.

09:38

Ojadili i Srbe i Crnogorce, a lepo su nam rekli...
Foto: Thinkstock

Tada su farmerima ponuđeni kao krediti povoljniji u odnosu na dolarske kredite.

Kada je otkrivena prevara, direktori su uhapšeni, banka ugašena, a država pomogla farmerima u otplati kredita. Zanimljivo, baš ovaj slučaj, koji je 2007. godine preslikan u Crnoj Gori, od 2000. godine proučava se kao primer loše bankarske prakse na Univerzitetu u Sidneju, pišu Dnevne novine.

I pored činjenice da se još početkom 2000. godine znalo da su krediti u švajcarcima visokorizičan i špekulativan proizvod, oni su ponuđeni crnogorskim građanima 2007. godine i to baš u vreme kada je kurs švajcarskog franka bio na istorijskom minimumu.

U Centralnoj banci Crne Gore, ove kredite su ocenili kao poželjan proizvod, sa dobrom kamatnom stopom za građane.

Međutim, da su banke izvršile pravilno informisanje korisnika kredita, kao i profesionalnu kreditnu analizu, sporni ugovori o kreditu, verovatno, nikada ne bi mogli biti zaključeni.

Upozorenja su stizala sa svih strana i država koje su zabranile ove kredite. Čak je i Nacionalna banka Švajcarske upozoravala na rizike. U upozorenjima je objašnjavano da postoji mogućnost da se zloupotrebiti finasijska nepismenost građana i da se obmanu nasrtljivim reklamama.

U Crnoj Gori je odobreno ukupno 762 kredita u ukupnom iznosu od oko 130 miliona evra. U međuvremenu, kurs švajcarskog franka je znatno porastao kao i rate građana za uzete kredite.

Država je tek 2016. pomogla građanima usvajanjem izmena Zakona o konverziji kredita u francima u evre, koji podrazumeva i fiksnu kamatna stopa od 8,2 odsto na godišnjem nivou.

Hrvatski građani zaduženi u švajcarskim francima dočekali su rešenje svojih problema. Svi krediti u švajcarcima konvertuju se u evro prema kamatnoj stopi koja je vredila na dan podizanja kredita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: