Region

Petak, 21.10.2016.

13:37

Plaćaju im edukaciju i daju posao, ali niko neće

Hrvatsku brodogradnju već neko vreme potresa ozbiljna kadrovska kriza uzrokovana značajnim nedostatkom školovane radne snage za rad u brodogradilištima.

Izvor: Poslovni dnevnik

Plaćaju im edukaciju i daju posao, ali niko neće
(Foto: Thinkstock.com)

Regionalni mediji pišu da uzrok treba tražiti i u činjenici što se sve manji broj studenata odlučuje da upiše strukovne škole u ​​kojima bi se edukovali za brodarska zanimanja, pa su brodogradilišta na neki način prisiljena da radnu snagu, sama traže.

Naravno, rad u brodogradilištu nije nimalo lagan posao iako su uslovi rada i zaštite na radu danas daleko bolji i sigurniji, mkeđutim, ipak su retki oni koji se dugoročno vide kao radnici na navozu. U ovakvim problemima nalazi i Uljanik grupa koja kontinuirano sprovodi edukacije i kurseve za osposobljavanje radnika za deficitarna zanimanja nudeći im pritom novčanu stimulaciju, ali i zaposlenje nakon završenog kursa.

Dovoljno je biti zdravstveno sposoban, prijaviti se, upisati kurs, odraditi praktičnu i teorijsku nastavu, koja je još i besplatna i na kraju, ukoliko se ipusne traženi uslovi, dobićei posao u Uljaniku. Ipak, čini se, mnogima ovakva ponuda nije dovoljno primamljiva, pa radije sede i "traže" posao sa zavoda umesto da se odlučuju za prekvalifikaciju, a potom i za rad u brodogradnji. Stoga brodogradilište Uljanik i dalje zavisi od toga koliko ljudi samo ili uz pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, uspe da pronađe i osposobi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

15 h

Svet

Britanija pada: Čeka ih krah?

Šefovi Banke Engleske (BoE) strahuju da je Britanija veoma izložena još jednom krahu finansijskog tržišta, izazvanog neizvesnošću unutar ključnog sektora koji je postao sve važniji – i sve izloženiji riziku – poslednjih godina.

23:00

14.5.2024.

1 d

Podeli: