Krkobabić obećao zadrugama 700 mil RSD

Ministar Milan Krkobabić izjavio je da je zadrugama u Srbiji ove godine namenjeno 700 miliona dinara bespovratnih sredstava

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 01.03.2019.

16:28

Krkobabić obećao zadrugama 700 mil RSD
(Foto: Thinkstock)

On je novinarima pre početka sastanka na kojem je razmatrana završna verzija Programa podrške zadrugama, rekao da će sredstva dobiti oko 70 postojećih i novoformiranih zadruga u Srbiji.

"Oni koji formiraju nove zadruge mogu da računaju na 7,5 miliona dinara pomoći za kupovinu mehanizacije, osnovnog stada i višegodišnjeg zasada.

Postojeće zadruge dobiće do 15 miliona dinara, a složene zadruge 60 miliona dinara", kazao je ministar. On je naveo da će ove godine biti nastavljen i koncept pomoći složenim zadrugama u okviru projekta "500 zadruga u 500 sela".

"Definišemo novi program pomoći razvoju zadrugarstva Srbije koji je veoma bitan za domaćine odnosno poljoprivrednike koje pozivamo da se prijave na budući konkurs", naveo je Krkobabić.

Ministar je najavio da će u narednom periodu program podrške zadrugama biti detaljno prezentovan zadrugarima u Srbiji. "Uskoro krećemo po regionima i opštinama u našoj zemlji, a u saradnji sa Odborom za selo Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) i zadružnim savezima Srbije i Vojvodine", rekao je Krkobabić. Dodao je da će u 2019. godinu"u prvi plan biti stavljene specijalizovane zadruge".

Predsednik Odbora za selo SANU Dragan Škorić ocenio je da je neophodno da srpska sela "ponovo počnu da žive", odnosno da se sadašnje stanje u tim mestima promeni. "Želimo da pomognemo zadrugama koje se bave intenzivnom proizvodnjom odnosno stočarstvom, voćarstvom, povrtarstvom, vinogradarstvom, kao i prehrambenom industrijom u seoskim sredinama", naveo je on. Škorić je kazao da mladi ljudi koji žive u velikim gradovima u Srbiji treba da se vrate selima i mestima u kojima su rođeni. "Bitno je da omogućimo korišćenje svih resursa, njiva, livada i pašnjaka u Srbiji", rekao je Škorić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: