Beograđanin izumeo pumpu - ne troši, a navodnjava

Inženjer i poznati inovator Miloš Jakovljević iz Beograda osmislio je ekološku pumpu za vodu koja, kako kaže, ne troši ništa, nema motor i ne koristi struju.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.02.2016.

09:09

Beograđanin izumeo pumpu - ne troši, a navodnjava
(Foto: Thinkstock.com)

Pumpa značajno može da poboljša navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Navodeći da se u Srbiji navodnjava tek oko tri posto zemljišta, a u svetu, u zemljama sa uspešnim poljoprivredama čak 68 posto, Jakovljević je rekao da problem leži u tome što je potrebno da se voda usmeri za navodnjavanju.

Jedno od najboljih rešenja su pumpe na samoprotok vode, koje ne troše nikakvu energiju, nemaju motor i ne troše struju, rekao je Jakovljević Tanjugu.

Kao osnov za stvaranje ekološke pumpe za vodu, Jakovljeviću je poslužila njegova pumpa koja već 25 godina postoji i radi u Sanskom Mostu i izbacuje vodu na 185 metara visinske razlike i 2,5 kilometra u dužinu.

On je osmislio više tipova ovih pumpi - od dvoklipnih koje rade uz pomoć vode izvora do velikih šestoklipnih koje koriste reku kao pogon.

Sve ove pumpe, pa i najnovija ekološka pumpa za vodu, pogodne su za navodnjavanje plantaža voća, po sistemu kap po kap, ali i za sve ostale kulture, rekao je Jakovljević.

Male, dvoklipne pumpe, odnosno vodene udarne pumpe, koriste energiju slobodnog pada vodotoka pomoću hidrauličnog udara. One koriste čistu kinetičku energiju pada vode da se voda podigne na nivo veći od izvora.

Prema njegovim rečima, ove pumpe su posebno pogodne za brdske krajeve, pre svega u istočnoj i zapadnoj Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: