Šuška se: Diže se farma za 70.000 svinja, čije su?

Odeljenje za urbanizam Gradske uprave Zrenjanin oglasio je rani javni uvid u materijal za izradu plana detaljne regulacije kompleksa-farme 'Banatski Despotovac'

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2016.

17:43

Šuška se: Diže se farma za 70.000 svinja, čije su?
Foto: Freeimages.com

Tu bi trebalo da bude izgrađena farma svinja.

Reč je o zemljištu površine oko 53,5 hektara, a materijal za izradu urbanističkog plana dostupan je do 10. decembra, do kada se mogu uputiti i primedbe i sugestije.

U materijalu se navodi da se Plan detaljne regulacije radnog kompleksa – farme "Banatski Despotovac" radi po zahtevu Ministarstva poljoprivrede iz aštite životne sredine, a da je izbor lokacije za farmu svinja jako važan kako bi se postigli dobri proizvodni i ekonomski efekti.

U materijalu piše i da se na građevinskoj parceli površine 23,89 hektara planira izgradnja farme za tov svinja u zaokruženom ciklusu proizvodnje i da će se za priplod koristiti 2.500 krmača, koje će preko svih uzrasnih kategorija uz najmoderniju tehnologiju ishrane, napajanja i veterinarske zaštite, omogućiti godišnju proizvodnju od oko 70.000 tovljenika.

Iako se u tom dokumentu ne pominje, u javnosti se može čuti da je reč o nemačkoj firmi Tenis, koja će na tom mestu podići prvu farmu svinja u Srbiji.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić nedavno je izjavio da je, što se tiče Tenisa, to skoro završen posao i da će prva njihova farma biti baš u Zrenjaninu, i to vrlo brzo.

On je rekao da se očekuje investicija vredna preko 22 miliona evra i nemački investitor planira da angažuje i kooperante, što je dobra stvar za ovdašnje proizvođače, koji mogu da pronađu svoj interes.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

23 h

Podeli: