Nikl nije ni isplativ?

Akademik Vidojko Jović o eksploataciji opasne rude u Srbiji. Ležišta postoje i u Grčkoj, ali Evropska Unija ne dozvoljava nikakve radove, pišu Novosti.

Izvor: B92

Nedelja, 30.09.2012.

12:06

Default images

Ni pod kakvim uslovima ne bi trebalo dozvoliti eksploataciju rude nikla u Srbiji tokom narednih 50 godina jer su u pitanju prljave tehnologije - izjavio je akademik i profesor na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu Vidojko Jović.

"Eksploatacija nikla imala za rezultat bi strašne posledice po zaštitu životne sredine, zdravlje stanovništva, vegetaciju, zemljište, podzemne i površinske vode. Nema čistih tehnologija u eksploataciji nikla", rekao je Jović.

Taj posao nije ni isplativ, jer su procenjene rezerve rude nikla u Srbiji manje od jednog procenta, pa ni geološka istraživanja nemaju nikakav efekat, tvrdi Jović, koji je profesor na predmetu Geohemija.

Ležišta kao u Srbiji postoje u Grčkoj, ali tamo nema zainteresovanih za istraživanja i eksploataciju jer u EU važe stroža pravila zaštite, ističe on.

Profesor Jović je podsetio na to da su prvi rudnik nikla otvorili Englezi u Turskoj, ali su odatle "izjureni" i otišli su na Filipine. Turska više ne eksploatiše nikl, jer ministarstvo šuma te zemlje ne daje dozvole za taj posao, Rusi su zatvorili Norilsk i sada se eksploatiše samo u Kanadi i Australiji jer su to prljave tehnologije, naglasio je Jović.

Ministar rudarstva i prirodnih resursa Milan Bačević je, inače, zalažući se za obavljanje istražnih radova na potencijalnim nalazištima rude nikla u Srbiji, ukazao na to, da metrička tona ovog metala sada vredi više od 25.000 dolara na svetskom tržištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: