Veći broj mućki sa javnim nabavkama

U prvoj polovini ove godine zabelažene su neregularnosti prilikom hitnih javnih nabavki u vrednosti od osam milijardi dinara.

Izvor: B92

Sreda, 25.07.2012.

11:22

Default images

Direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović kaže da je ove godine za duplo kraći period uočeno tri puta više neregularnosti, s obzirom na to da su u prošloj godini zabeležne neregularnosti prilikom hitnih javnih nabavki u vrednosti 2,9 milijardi dinara.

Jovanović je rekao da su hitne javne nabavke mehanizam koji potencijalno nosi rizik od korupcije i da bi bilo bolje kada bi Uprava mogla da reaguje pre nego što se zaključi ugovor i ukaže naručiocu da postupak nije regularan i da treba da ga obustavi.

"To bi bilo moguće kada bi naručilac Upravi poslalo obaveštenje da namerava da ide u postupak hitne javne nabavke i Upravi da rok od, na primer, desetak dana da kaže da li je postupak opravdan ili ne", ocenio je Jovanović gostujući na RTS-u.

Na pitanje da li se povećan broj hitnih javnih nabavki u 2012. godini može povezati sa izborima, on je odgovorim da postoji sumnja pošto je povećan i broj neregularnih postupaka, te da je to potrebno ispitati i utvrditi uzrok.

Direktor Uprave za javne nabavke je istakao da za efikasnu kontrolu nedostaje da se precizno definiše ko i šta treba da uradi kada se utvrdi neregularnost.

"Bilo je nekoliko velikih slučajeva, da kažem, zloupotreba u oblasti javnih nabavki, koje su dobile i publicitet, ali meni nije poznato da je i u jednom slučaju utvrđeno ko je odgovoran i da su odgovorna lica sankcionisana", dodao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: