Zašto se ajfon proizvodi u Kini?

Devedesetih je Epl bila firma koja se dičila domaćom proizvodnjom, danas to više nije moguće.

Izvor: B92

Subota, 18.02.2012.

16:23

Default images

Sve je počelo jednostavnim pitanjem koje je pokojnom Stivu Džobsu postavio američki predsednik Barak Obama -'' Šta bi se trebalo da se desi da se ajfon proizvodi u Americi?''

Džobs je kratkim odgovorom načeo mnogo širu temu - savremene probleme američkog privrede:'' Ti se poslovi nikada neće vratiti kući''. Evo četiri razloga zašto'' Made in the USA'' više nikada neće krasiti Epl proizvode kako ih opisuje Henri Blodžet za Biznis Insajder:

1. Većina delova za ajfon i ajped se proizvode u Kini, tako da ne bi imalo smisla sastavljati ih na drugom kraju sveta i tako narušavati efikasan lanac proizvodnje. To bi takođe nepovoljno uticalo na fleksibilnost proizvodnje, odnosno na mogućnost jednostavne zamene dobavljača istih delova.

2. Fabrike u Kini su danas mnogo veće i efikasnije od onih u Sjedinjenim Američkim Državama. Postavljene su tako da mogu otpuštati i nanovo zapošljavati hiljade'' dok kažeš keks''. Zaposleni žive u spavaonicama uz fabrike i time moraju biti dostupni u svakom trenu.

3. U Kini danas postoji značajno veći broj kvalifikovanih inženjera nego u SAD-u, oni su sposobni graditi složene mašine, ali nemaju stepen'' službenog'' obrazovanja koji zahteva veću platu.

4. Radna snaga u Kini je štedljivija i'' gladnija'' posla od one u SAD-u.

Nema smisla praviti se da cena proizvodnje koja povoljno utiče na profit Epla ne igra ulogu.

Dugotrajne posledice su nestanak srednje klase u Americi što uništava privredu i onemogućava stvaranje proizvodnog ekosistema na sopstvenom tlu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: