Dulić: Posao za desetine hiljada

Izgradnja prvih vetrogeneratora u Srbiji i realizacija investicija u hidroelektrane i biomasu počeće 2012. godine, kaže ministar životne sredine Oliver Dulić.

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2011.

15:21

Default images

Dulić je na konfereniciji "Energija, razvoj, demokratija" kazao da niko u Srbiji nije zadovoljan što investitori u obnovljive izvore enegrije nailaze na administrativne prepreke, ali da se radi na njihovom otklanjanju.

Kada bi bili iskorišćeni potencijali za investicije u obnovljive izvore energije i takozvanu zelenu ekonomiju, u Srbiji bi, prema njegovim rečima, bilo otvoreno nekoliko destine hiljada radnih mesta.

"Otvaranjem radnih mesta u oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije smanjili bi se socijalni pritisci, ali trebalo bi da se uradi realna i racionala nivelacija cena elekrične energije", naglasio je Dulić.

Dulić, međutim, nije precizirao da li bi struja trebalo da poskupi ili pojeftini.

On je naveo da Srbija ima potencijale u obnovljivim izvorima koji su ekvivalent 4,2 miliona tona nafte, što može da pokrije 60 odsto potreba zemlje za energijom, i podsetio da je najveći potencijal u korišćenju biomase.

"Srbija planira da do 2015. ispuni uslove o ograničenju emisije gasova staklene bašte iz Kopenhaških kriterijuma", rekao je Dulić.

Srbiji je, kako je ukazao, potrebna pomoć u oblasti ljudskih resursa i prenosa tehnologija znanja, kako bi mogla da se svrsta medju zemlje koje se bore s klimatskim promenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: