Ministarstvo razgovara sa Pejpalom

Predstavnici Ministarstva finansija održaće telefonski sastanak sa čelnicima Pejpala.

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2011.

00:02

Default images

Na tom sastanku oni će doneti konkretne odluke i izdvojiti probleme koje bi trebalo rešiti kako bi taj internet servis došao u Srbiju, piše Pres.

"Predstavićemo im šta je do sada urađeno po pitanju olakšica u elektronskom poslovanju u Srbiji i zajedno ćemo utvrditi koje su još prepreke za funkcionisanje tog servisa u našoj zemlji. Očekujemo konkretne rezultate", navode u Ministarstvu finansija.

Podsetimo, najpoznatiji posrednik u kupovini putem interneta, Pejpal, svrstao je i Srbiju u spisak zemalja u kojima će biti dostupan od 24. septembra, ali je naknadno demantovao tu vest.

Najveća prepreka koju stručnjaci izdvajaju jeste način na koji Narodna banka Srbije tumači zakon o deviznom poslovanju zbog čega se ne zna da li naši građani mogu kupovati preko inostranog posrednika. Potrebno je da NBS napiše pismo u kojem jasno definiše ovaj propis kako Pejpal naše tržište ne bi smatrao rizičnim.

Međutim, potrebne su i carinske olakšice u vidu podizanja limita carinjenja na 500 evra, ali i pojednostavljenje poreskih propisa i administracije. U Upravi za digitalnu agendu raduju se ovom sastanku i konačnom razrešenju problema trgovine putem interneta.

"Poslali smo pre nekoliko meseci zahtev Ministarstvu finansija i Narodnoj banci Srbije da uskladimo naša tumačenja zakona o deviznom poslovanju i uslova korišćenja kako bi ne samo Pejpal već i drugi slični servisi mogli da funkcionišu kod nas", navodi Slobodan Marković iz Uprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: