Herbalajf kažnjen sa 123 miliona dolara

Herbalife, kompanija koja prodaje i plasira dodatke prehrani, moraće da platiti 123,1 milion dolara kazne zbog podmićivanje medija i državnih službenika u Kini.

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2020.

19:32

Herbalajf kažnjen sa 123 miliona dolara
Foto: Depositphotos/wolterke

Nakon tri godine, kompanija je postigla sporazum s tužilaštvom o priznanju kršenja Zakon o korupcijskoj praksi u inostranstvu, koji sprečava nekoliko oblika podmićivanja u saradnji s inostranstvom.

Američke vlasti tvrde da je Herbalajf planirao i podmićivao kineske funkcionere između 2007. i 2016. godine.

Podmićivali su ih novcem, raznim oblicima zabave, obrocima i putovanjima, prenosi Investitor.me.

Glavni ciljevi podmićivanja bili su dobijanje prodajnih dozvola, smanjenje vladine kontrole nad kompanijom i suzbijanje negativnih vesti iz državnih medija.

Kina čini 19 posto prihoda Herbalajfa, a koji je 2016. imao prodaju vrednu 4,49 milijardi dolara, što je porast od sedam odsto od 2006. godine, od kada su državni službenici podmićivani u kompaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: