Ubojito: Rakete S-500 stižu neprijateljske projektile i u svemiru

Rakete sistema protivvazdušne odbrane S-500 mogu da rade i van atmosfere.

Izvor: B92

Utorak, 18.06.2019.

15:29

Ubojito: Rakete S-500 stižu neprijateljske projektile i u svemiru
Foto: Depositphotos, 3DSculptor, 106980904

Ovo je novinarima rekao zamenik generalnog direktora za naučni i tehnički razvoj koncerna "Almaz-Antej" Sergej Druzin.

"S-500 ima širi opseg ciljeva. Sistem se može koristiti i za borbu protiv balističkih ciljeva svih tipova. To je zahtevalo povećanje energetskih potencijala lokacionih sredstava, kao i pravljenje novih raketa koje mogu da rade izvan atmosfere, gde je aerodinamička kontrola nemoguća", rekao je Druzin, prenosi Sputnjik.

Pored toga, on je istakao i da su lokatori S-500 izgrađeni na bazi aktivnih faziranih rešetki, u kojima nema predajnika, tako da signal generiše sama antena.

"U njenom sastavu postoje pojačala relativno male snage, koja se faziraju na poseban način. Umesto elektro-vakuumskih uređaja, napona od 30 do 40 kV, koriste se uređaji napona ne više od 27 V. Ovo značajno pojednostavljuje zadatak i pozitivno utiče na pouzdanost, kao i na operativnu bezbednost", istakao je Druzin.

Kako portal navodi, Druzin je pojasnio da aktivne fazirane rešetke obezbeđuju potpunije karakteristike kada je reč o izrečenoj snazi i širini spektra primenjenih signala.

"Danas je tehnologija proizvodnje aktivne fazirane antenske rešetke (AFAR) u preduzećima koncerna savladana u potpunosti. Lokatori su proizvedeni i testiraju se u okviru ispitivanja novog sistema", zaključio je Druzin.

Ranije je saopšteno da će se borbene jedinice za S-500 pripremati u Tverskoj vojnoj akademiji vazdušno-kosmičke odbrane "Maršal Žukov".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: