Prvi čovek Tel Aviva za B92: BG? Ne delim savete, ali...

Bitno je da prestonicu učinite korisnom za ljude, da stvorite zajednicu u okviru grada, to ja zovem uspehom, kaže gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai u intervjuu za B92 Biz.

Izvor: B92 Vesna Bjelic

Ponedeljak, 11.09.2017.

14:10

Prvi čovek Tel Aviva za B92: BG? Ne delim savete, ali...
(Foto: Getty images)

Hiljade IT inženjera, iskusnih investitora, preduzetnika i gostiju sjatilo se u Tel Aviv na DLD.

Sala je prepuna, traži se stolica više. Oči su uprte ka glavnoj bini. Očekuje se uvodni govor, možda dosadan, možda motivacioni, duhovit.

Umesto toga, žamor u sali prekidaju taktovi neke pesme...Gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai izvadio je svoju frulu i odsvirao – Havi Nagilu.

Ron je zasluženo, pokupio aplauz, i sajam je mogao da počne. A ko je ovaj, na prvi pogled simptačini lokalac?

Huldai je bivši vojni pilot, a na čelu Tel Aviva je od 1998. godine. Ovde ga zovu anđelom za inovacije i mlade preduzetnike i nosi titulu čoveka koji je na čelu grada biznisa, mladosti i kulture.

B92 je imao ekskluzivnu priliku da razgovara s njim:

* Kako je Tel Aviv postao Startap siti?

- Ja ne dajem savete, ne delim recept. Ako neko dođe kod mene i pita me, odgovoriću. Ne nudim se...ali sam otvoren za sve.

* Za vaš grad kažu da je drugi Majami, ili druga Silicijumska dolina...U redu, ali kada ćete biti broj jedan?

- Hm...Nikada nisam želeo da budemo broj jedan, mislim da biti drugi ima svoje prednosti, to je ok i uvek izazov. * Tel Aviv ima čime da se pohvali, za mnoge druge važi kao primer, ali da li imate nešto što vam nedostaje, šta vam treba da biste bili još bolji?

- Najvažnija stvar koja nam je trenutno potrebna, a nemamo je - dobar, funkcionalan sistem javnog prevoza.

* U Beogradu se trenutno dosta gradi, i na građevinskom i na infrastrukturnom polju...Šta mislite, šta je za jednu prestonicu najvažnije da bi funkcionisala uspešno?

- Trebalo bi da analizirate šta ljudi rade i da podvučete šta im treba i da onda radite na tome, ne da ostavite stvari da se razvijaju prirodno, treba da uključite sve, i drastične mere kako biste stvorili eko-sistem ili okruženje dobro za ljude...Stanove za porodice, igrališta, dečije parkove, osnovne škole, kulturne i druge institucije, zgrade, mogućnosti za razvoj, priliku da biraju mesta za kupovinu... to ja zovem zajednicom grada.

* Naša gradska vlast često poredi Beograd s vašom prestonicom, da li ste čuli da imamo lepšu promenadu nego što je ova u Tel Avivu?

- Nisam ... Kao što sam rekao, ne želim da budem prvi, a vrlo, vrlo sam srećan što čujem da negde postoji lepša promenada.

Ron je bio domaćin prošle nedelje više od 10.000 gostiju iz celog sveta. U gradu se samo govorilo o startapovima. Nije ni čudo, svaka deseta kompanija ovde je iz oblasti visoketehnologije.

Više o tome uskoro opširnije...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: