Kopaonik biznis forum: Intervju Vlastimira Vukovića za B92.net

"Prošla godina postavila je pred nas brojne izazove – čitav svet suočio se sa geopolitičkim nemirima, masovnim migracijama, energetskim i ekološkim izazovima. Paralelno, tehnološka revolucija je iznedrila veštačku inteligenciju (AI), otvarajući nove, do sada neslućene mogućnosti, ali i ozbiljne etičke i sigurnosne teme i izazove. Nekada izlolovani, monolitni faktori odjednom su prerasli u bujicu promena koje smo osetili na svim nivoima - od pojedinaca, preko kompanija, pa sve do nacionalnih privreda. Međutim, pokazalo se da je vreme izazova istovremeno vreme prilika za reimaginaciju i izgradnju otpornosti."

Promo

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.03.2024.

11:00

Kopaonik biznis forum: Intervju Vlastimira Vukovića za B92.net
Foto: Marko Todoroviæ

Ovako Vlastimir Vuković, predsednik Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke, opisuje prethodnu godinu, ocenjujući je kao "ekslaciju višegodišnje polikrize".

U susret tradicionalnom bankarskom panelu, kojim će ove godine moderirati u okviru Kopaonik biznis foruma, on dodaje i da je Srbija, uprkos izazovnoj geopolitičkoj situaciji, u godini za nama održala stabilnost ekonomskog okruženja i pružila investitorima čvrstu osnovu za rast i razvoj.

"Ispostavilo se da je vreme polikrize ujedno bilo i vreme pravih prilika za one dovoljno odvažne da se suoče sa izazovima, ali i nastave ulaganja u održivu budućnosti - a Srbija je jedna od njih. Kako bi to i ostala, godina pred nama mora da protekne u znaku razvoja i ekonomskog oporavka, dovoljno snažnog da nadjača efekte polikrize. Kao i do sada, banke će u ovom procesu igrati ključnu ulogu", dodao je on.

Na koji način bankarski sektor može da podrži održiv oporavak ekonomije u godini pred nama?

U današnjem dinamičnom okruženju i uloga banaka doživljava suštinske promene. Tradicionalni bankarski modeli suočavaju se sa izazovima sve kompleksnije ekonomske i društvene realnosti. Banke više nisu samo institucije koje čuvaju i pozajmljuju novac. One postaju ključni akteri u inovacijama, podržavajući preduzetništvo i prilagođavajući se novom digitalnom pejzažu. Dok su likvidnost i kapitalizacija i dalje važni, banke moraju da prepoznaju potrebu za evolucijom, kako bi ostale relevantne i efikasne u novom dinamičnom okruženju. Zbog toga će održavanje stabilnosti i podrška ekonomskom oporavku biti mogući samo uz transformaciju tradicionalnih modela, koja uskoro neće biti pitanje izbora, već opstanka za banke.

Šta to konkretno znači? U kom smeru će se kretati bankarsko tržište u narednom periodu? Koji trendovi će biti dominantni?

Verujem da će se tokom naredne decenije u bankarskoj industriji odigrati značajnije promene, nego u poslednjih sto godina. One neće biti podstaknute samo novim tehnologijama, već i kombinacijom međusobno povezanih demografskih, socio-ekonomskih, regulatornih i ekoloških faktora. Neke će biti evolutivne, neke radikalne, ali zajedno će duboko transformisati bankarstvo kakvo poznajemo danas i zamagliti još uvek jasne granice naše industrije. Dostupnost podataka i tehnologije motivisaće banke da prošire svoje poslovne modele. Igrači iz drugih sektora počeće da povezuju finansijske usluge sa svojim, i da zajedno sa bankama kreiraju velike međuindustrijske platforme, koje već uzimaju primat na velikim tržištima poput Kine. Blokčejn, veštačka inteligencija, virtualna i proširena realnost, već sada oblikuju budućnost bankarstva, ali verujem da ćemo tek svedočiti transformaciji korisničkog iskustva, operativne efikasnosti i smanjenja troškova.

Šta je sa akvizicijama i ukrupnjavanjem bankarskog tržišta? Da li možemo da očekujemo da će se i ovaj trend nastaviti?

Verujem da će u narednom periodu bankarski sektor nastaviti da se kreće u pravcu digitalizacije, ali i daljeg ukrupnjavanja tržišta. Kada je o konsolidaciji tržišta reč, realno je da će se nastaviti trend akviziranja manjih banaka, ali i povlačenja globalnog u korist regionalnog kapitala i jačanja prisustva grupacija koje, poput naše matične NLB Grupe, potiču iz regiona, u kom igraju sistemsku ulogu. Međutim, izvesno je da se bližimo optimalnom broju igrača, i postavlja se pitanje šta možemo da očekujemo nakon što na tržištu ostanu samo one banke, koje ne žele da se povuku i nisu na prodaju. Na stranim i visokorazvijenim tržištima banke sve češće akviziraju fintek i kompanije za analitiku, jer na taj način preuzimaju njihova rešenja, ekspertizu, stručni kadar, i ubrzavaju svoju digitalnu transformaciju. To je trend koji će se pre ili kasnije preliti i na naše tržište, i koji će digitalizaciju i ukrupnjavanje tržišta, objediniti u jedan dominantan pravac.

Da li to znači da su NLB Komercijalna banka i NLB Grupa zainteresovane za kupovinu fintek ili kompanija za analitiku?

Kao jedan od regionalnih lidera digitalizacije u bankarskom sektoru, naša matična NLB Grupa je kroz grinfild investiciju u Srbiji nedavno formirala DigIT. Otvaranjem ovog jedinstvenog tehnološkog centra, u kome više od 100 programera isporučuje najkvalitetnija IT rešenja za sva naša tržišta, NLB je postala prva regionalna grupacija koja je zaista proširila i transformisala tradicionalni bankarski model poslovanja. Sa više od 600 IT eksperata na nivou Grupe, jedna smo od većih IT firmi u regionu, što govori u prilog tome da smo na vreme prepoznali i odgovorili na izazov digitalizacije i finteka. Izvesno je da posedujemo kako kapacitete, tako i ekspertizu da odgovorimo na sve promene, koje očekuju našu banku, ali i čitavu industriju u narednom periodu. Svakako, naša grupa je uvek vrlo otvoreno isticala posvećenost ovom regionu i naš cilj da budemo lideri na svim tržištima na kojima poslujemo, tako da je i neorganski rast, u granicama tradicionalne bankarske industrije, ali i izvan nje, uvek otvorena opcija.
Foto: Marko Todoroviæ
Da li ste ekspertizu matične grupacije, koju spominjete, iskoristili za transformaciju poslovnog modela NLB Komercijalne banke?

Osnaženi dodatnim kapacitetima i ekspertizom naše matične grupacije, na promene u industriji, odgovorili smo kompletnom transformacijom poslovnog modela, ali i načina razmišljanja i rada. Želeći da potvrdimo i opravdamo poziciju banke prvog izbora klijenata i zaposlenih, u prethodnoj godini smo nastavili proces optimizacije procedura, digitalizacije proizvoda i usluga, i postavljanja održivost u centar svake poslovne odluke.

Počeli smo radove na modernizaciji jedne od najvećih mreža ekspozitura u zemlji. Za samo godinu dana, renovirali smo skoro 20 ekspozitura u skladu sa najnovijim svetskim trendovima i postali prva banka u zemlji koja je celu mrežu bankomata, zamenila multifunkcionalnim aparatima poslednje generacije. U okviru rada na razvoju inovativnih digitalnih rešenja, redizajnirali smo i unapredili postojeće aplikacije, a lansirali smo i novu faktoring platformu, koja će klijentima omogućiti moderan, efikasan i potpuno digitalizovan način trgovine potraživanjima.

Postali smo prva Family Friendly sertifikovana banka u Srbiji, potvrdivši tako svoju posvećenost zaposlenima i unapređenju njihovog iskustva – kako na radnom mestu, tako i izvan njega. Zadovoljstvu našeg tima doprinela je i naša nova, pametna i energetski efikasna poslovna zgrada. Kompletna rekonstrukcija pet spratova i 10.000 kvadrata radnog prostora, podrazumevala je više od 750 dana rada, uključivanje tima od skoro 150 profesionalaca i investiciju NLB Grupe, u vrednosti od oko 10 miliona evra. Rezultat je prva zgrada u NLB Grupi, rekonstruisana u potpunosti sa strogim ESG standardima.

U ovoj godini, naš fokus ostaje na tome da izgradimo agilan i održiv model rada banke budućnosti, koja će biti još efikasnija, jednostavnija i bliža klijentima, ali i spremna da na održiv način podrži čitavu nacionalnu privredu u pravcu oporavka i daljeg razvoja.

Najzad, koliko je vaša strategija bila uspešna u jednoj veoma izazovnoj godini? Kakve ste rezultate ostvarili u 2023?

U 2023. godini NLB Komercijalna banka je nastavila snažan rast u svim ključnim segmentima poslovanja i još jednom ostvarila rezultate daleko iznad tržišta, ali i planova i predviđanja. Uporedo sa skokom depozita od 320 milona evra, plasirali smo 1,4 milijarde evra novih kredita stanovništvu i privredi. Na taj način, kreditni portfolio smo uvećali za 223 milona evra, odnosno devet odsto, i ostvarili čak šest puta veći rast u odnosu tržišni prosek. Ujedno, održali smo rekordno nisko učešće nenaplativih plasmana od 1,4 odsto, kao dokaz da je naša kreditna aktivnost rasla, ali ne na štetu kvaliteta portfolija.

Međutim, ono što je za nas, možda i najvažniji podatak, iako se ne nalazi u našim poslovnim rezultatima jeste donacija od čak 300.000 evra za podršku porodicama, deci i starijim sugrađanima kroz održive projekte i prakse, koju smo realizovali prethodne godine.

Rezultati koje smo ostvaili, potvrda su da smo, čak i u izazovnim i turbulentnim uslovima na tržštu, ostali pouzdan oslonac građanima u rešavanju važnih životnih pitanja i strateški važan partner čitave privrede. Tako smo održivim i odgovornim poslovanjem, koje počiva na dubokom poznavanju industrije, još jednom opravdali poziciju lidera u poverenju kao banka sa najvećim brojem aktivnih klijenata u Srbiji. Uz podršku naše matične NLB Grupe nastavili smo da investiramo u tržište na kom poslujemo, i kao sistemska i univerzalna banka, ostali smo poluga finansijske stabilnosti čitave države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: